Kultúra

Pénzt várna Andy Vajnától Rudolf Péter

A színész-rendező a Heti Válasznak adott interjújában a színházi szakma és a film helyzete mellett a médiatörvény körüli felhajtásról is beszélt.

“Játék nélkül moralizálni hatástalan és unalmas. Moralizálás nélkül játszani bűnös felületesség”, nyilatkozta a Heti Válasznak adott interjújában Rudolf Péter színész, rendező, aki ha színházigazgató lenne, profi munkát és amatőr lelkesedést várna el színészeitől.

Rudolf szerint a néző és az alkotók összekacsintása a diktatúrában jobban működött, mostanában pedig a pénz beszél. A színész ennek kapcsán bevallotta, hogy a “fogyasztásra buzdítás perverz erőszakossága” rémiszti.

A Beugróval és az Üvegtigris című vígjátéksorozattal egyaránt sikeres művész azt mondta, ő már akkor is népszínházban gondolkodott, amikor ez még nem jelentett egyben politikai ízlésbeli elköteleződést is. Ebben az ügyben a színész úgy érzi, a közönségfilm-művészfilm “áldilemma” és érdekellentét szűrődött be a színház világába, holott a téma- és műfajválasztás önmagában nem jelent értéket vagy annak hiányát.

Rudolf Péter szerint roppant veszélyes megszabni, meddig terjed a rendező szabadsága, ő inkább – a szerző védelmében – kerülné, hogy egy mű alapjaiban térjen el az eredetitől, és bár provokálni lehet, őt az érdekli, “mindez minek a nevében történik.”

Filmrendezői minőségében Rudolf Péter az Üvegtigris miatt különösen érintett a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásainak beszüntetésében. Ezek hiányában a film producereinek saját ingatlanukra kellett hitelt felvenniük. Rudolf úgy gondolja, hogy Magyarországon állami támogatás nélkül – a piac mérete miatt – lehetetlen filmet készíteni, és arra a kérdésre, hogy mit várna Andy Vajnától, ha a hollywoodi producer bekapcsolódna a magyar filmipar fellendítésébe, azt válaszolta, hogy pénzt.

A médiatörvény körül kialakult helyzetről a Jászai-díjas színművész azt válaszolta, hogy a törvény kapcsán kialakult viták zajára “tért vissza az életbe”, a törvény dacot váltott ki belőle, és össze is veszett miatta egy-két barátjával. A világsajtó szerinte máskor is lehetne ennyire érdeklődő, azok pedig, akik felháborodtak, korábban is lehettek volna ennyire finnyásak. Ugyanakkor elmondta, hogy “az előző kurzus támadható tettei nem igazolhatják az új hatalom cselekedeteit.”

Rudolf Péter színházról, filmről és médiatörvényről szóló gondolatairól részletesen a Heti Válasz “Az összekacsintás bája” című interjújában olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik