Kultúra

Karácsonyi bőségszaru – heti zeneosztás

Összeállításunkban Annie Lennox, Sufjan Stevens és a Beach House is ünnepi dalokat énekel. És persze Kanye West is belerappel egy kicsit a kórusba.

Megvásárolható:
ANNIE LENNOX: A Christmas Cornucopia

Annie Lennoxtól ez a tradicionális dalokból álló karácsonyi lemez kábé olyan, mint a szintén idén megjelent Scratch My Back című szimfonikus album volt Peter Gabrieltől. Érthetetlen, hogy egy ilyen, jobb sorsra érdemes zenész miért nyúl egy ennyire elcsépelt és ócska ötlethez, de persze a múltja miatt kivételt tesz vele az ember, és meghallgatja a végeredményt, hátha csoda történt. Nos hát, csoda nem történt, de szerencsére azért tragédia sem, sőt.

Tegyük hozzá rögtön: első hallgatásra nem így tűnik. Akkor még egész konkrétan úgy tűnik, hogy semmi nem történt, mert mindössze annyi marad meg az A Christmas Cornucopiából, hogy Annie Lennox karácsonyi dalokat énekel, és szépen zeng a hangja, ami persze nem rossz, de ahhoz azért nem elég, hogy eladjon egy lemezt. Pár nekifutás után azonban nyilvánvalóvá válik, hogy az album puritanizmusa tudatos, és működik is. Kismillió karácsonyi lemez után ezt ugyan már nehéz elhinni, de itt tényleg az derül ki, hogy elég az ismert dallamok alá egy szimpla, monoton ritmus, a refrénekhez meg egy afrikai gyerekkórus, sőt pont az – alkalmasint azért finom rétegzettséget takaró – egyszerűsége adja a felvétel hangulatát.

Na meg a létjogosultságát is. A bevezetőben feltett kérdéshez visszatérve ugyanis arra a meglepő konklúzióra kell jutni, hogy Annie Lennox valószínűleg azért nyúlt a karácsonyi album elcsépelt és ócska ötletéhez, mert úgy érezte, hogy van valami mondanivalója, és tényleg volt is neki. A csodához persze ez is kevés (és a God Rest Ye Merry Gentlemenben hallható autotune is megbocsáthatatlan), de a nyilvánvalóan tiszta szándék így is tiszteletet érdemel, a belőle született album pedig szerethető is.

Meghallgatható:
SUFJAN STEVENS: Gloria – Songs for Christmas Vol. 6

Annie Lennoxszal ellentétben Sufjan Stevens karácsonyi feldolgozásaival kapcsolatban már elöljáróban sem nagyon gyanakszik az ember, ugyanis köztudott, hogy ő ezeket minden évben a barátainak rögzíti ajándék gyanánt, és az már csak egy mellékes következmény, ha a nagyközönségnek is kiadják őket. Az alább meghallgatható, 2006-ban rögzített EP-t ráadásul ki sem adták, hanem csak úgy kikerült a netre, miután a BBC6 Mix című brit rádióműsorban bemutatott róla két dalt az Arcade Fire-ből ismert Richard Parry és a The Nationalben zenélő Dessner testvérpár, akik játszanak is rajta vendégként. A stílus a Stevenstől megszokott (bár épp idei lemezére nem jellemző) csendes, folkos, countrys, indie-s örömzene, ami nyilván jól tud állni a Csendes éjnek meg az Auld Lang Syne-nak, úgyhogy a karácsonyi sündörgéshez ezt is nyugodtan be lehet tenni.

Letölthető:
BEACH HOUSE: I Do Not Care for the Winter Sun

Két apróbb, zsebre rakható ajándék is cirkulál még az éterben az ünnep ürügyén. Az egyik a Beach House száma, amely egyáltalán nem a hagyományos karácsonyi dalok meglehetősen népes táborát gyarapítja, mert ugyanolyan álmatag, naplemente-hangulatú gitártémákból áll, mint a zenekar többi műve. Valószínűleg azonban épp ez is a lényege, mert a címe az, hogy Nem érdekel a téli nap, szóval nem rossz.

A dal a Stereogum oldaláról tölthető le.

Meghallgatható és letölthető:
KANYE WEST: Christmas in Harlem

A másik letölthető dalt természetesen Minden Lében Kanye West szállítja, hiszen ő a karácsonyból sem maradhat ki. A Christmas in Harlemről annyit lehet elmondani, hogy zongorás alapokra épül, és Teyena Taylor meg a West nagylemezén is felbukkanó CyHi Da Prince vendégszerepel benne, egyszóval semmi extrát nem tud felmutatni, de a célnak megfelel. Boldog karácsonyt!

(A dal a lejátszóból le is tölthető.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik