Kultúra

Népítélet: Mega-X, avagy egy nemzet felemelkedése

A nép csúcsra ért a két tehetségkutatóban, a kérdés, ki és hogy tölti ki a keletkezett űrt.

Nem történt földcsuszamlásszerű változás, a hosszú hetekig spannolt ország épp a finálékra lett a csúcsra járatva, botrányok, furcsa döntések és mérhetetlen marketing után a két tehetségkutató műsor aratott, mint a fekete halál. A sors úgy akarta, hogy az X-faktor vasbeton dorongokkal zúzza le a Megasztárt, ketten együtt pedig a többi műsort. A pénteket így a Tolvai Renáta győzelmét hozó TV2-s műsor nyerte, amely így a második legnépszerűbbnek járó díjat veheti át, átlépve a kétmilliós lélektani határt a nézettségben, az X-faktor pedig 2,8 milliós toppal, aranyéremmel, diadallal büszkélkedhet. Utóbbi egyrészt emberibb volt a mentor-mentorált felállással, másrészt profibb, gördülékenyebb. Ugyanakkor nekem a két férfi döntős jellegtelenebb volt, mint a megasztáros finalisták (és ha a Berecki Zoli-féle Hangokba zárva előadására a felvételi szakaszban kerül sor, tán a cikiblokkban láttuk volna viszont).

A zsűriben Nagy Feró húzta fel az X-faktort, és a sírógörcsei közt néha szünetet tartó Keresztes Ildikó (inklúzíve Janicsák Veca Föld körüli pályára állítása) húzta le valahova a 4-es metró kongó alagútjai alá. A Megasztárban tán Mester „Ha Nem Veszitek Észre Végre, Hogy Sztár Vagyok, Sikítok” Tamás volt a legirritálóbb, de amúgy a zsűri összeségében jobbnak tűnt a rivális műsorénál. Nem is beszélve a versenyzőkről, de ezek a műsorok – figyelem, közhely következik – nem az énektudásról szólnak.

Fejlemény, hogy a ValóVilág feljövőben van, úgy tűnik, hogy az ország lassan elfogadja, hogy ha nincsenek énekeseink, megteszik a Szomszédok 18-as karikával megspékelt karakterei is. A 40 milliós játszma viszont egyre lejjebb halad, valamit sürgősen ki kell találni – lehet, hogy Vágó száműzése mégsem volt jó húzás?

A Parlament 20%-ban maximálta az országos híradókban bemutatható bűnügyek számát, rögtön jön is a kérdés, miért a T. Háznak kell erről döntenie, de ha egy pillantást vetünk a nézettségi adatokra (a sorrend RTL Híradó – Tények – Fókusz – Fókusz Plusz – Aktív – Napló), levonható tán az a következtetés, hogy a bűntelenített híradók nézettsége visszaeshet, ellenben a csatornáknak semmiből nem áll majd csinálni bűntematikus bulvár műsorokat, az anyagok és a nézők oda szállingóznak majd, a hiradók pedig vérszegényen csücsülnek. A végeredmény ugyanaz, a nép a bűnt nézi, csak nem a híradóban. Tán nem kéne a nézőket adminisztratív eszközökkel nevelni, kedves politikai elit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik