Kultúra

Megalakult a Nemzeti Kultúráért Egyesület

A Parlamentben megalakult egyesület elnöke Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, ügyvezető alelnöke Csányi János Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Bárka Színház alapítója.

„Támogatjuk a kultúrateremtő, a kultúraközvetítő egyéni és közösségi tevékenységeket, és célul tűzzük ki a Kárpát-medencében élő magyarság szellemi-kulturális erőterének, szellemi közösségeinek újjáépítését”- jelentette ki Bogányi Gergely.

A szervezet alapító dokumentuma szerint annak tagjai „a nemzeti elkötelezettség és az európai eszmekör jegyében” kívánják őrizni és új értékekkel gyarapítani a magyar kultúrát.

A kulturális társadalmi szervezet célja magyar kulturális nemzetstratégia megalkotásának és megvalósításának támogatása, e nemzetstratégia szellemi-közösségi mozgalommá szélesítése, s az együttműködés kultúrájának megteremtése. Érdekvédő szerepet is magára vállal, támogatja a helyi közösségek kulturális önszerveződését, beleértve ebbe a Kárpát-medencében élő magyarságot éppúgy, mint a hazai kisebbségeket és a szomszéd népeket. Kulturális közvetítői szerepet kíván betölteni az NKE, amelynek legfőbb célja a nemzeti identitás, a nyelvi-kulturális közösség megerősítése, s a nemzet kulturális újraegyesítése.

Az egyesületnek jelenleg több mint négyszáz tagja van. Három nagyobb egységből (Nemzeti kulturális örökség és közösségi művelődés, Kortárs művészetek, Közös kulturális kompetenciák) álló szakmai szervezete 15 tagozatból és 75 szekcióból áll.

A Parlament Felsőházi termében lezajlott alakuló ülésen Bogányi Gergely, az egyesület elnöke is elmondta: “készség van a rosszrahajlásra, ugyanakkor igény az értékek megőrzésére és visszaszerzésére” – amely összefogással és szeretettel érhető el.

Az egyesület tagja egyebek között Berecz András népdalénekes, Bereményi Géza író, filmrendező, Béres Attila, a Budapesti Operettszínház főrendezője, Finta József építész, Héja Domonkos karmester, Hamar Dániel, a Muzsikás együttes vezetője, Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója, Jankovics Marcell rajzfilmrendező, a Nemzeti Kulturális Alap vezetője, Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, Méhes László színész, Mocsári Károly zongoraművész, Ókovács Szilveszter, a Duna TV elnöke, Őze Áron színész, a Magyar Színház igazgatója, Rácz Zoltán, az Amadinda együttes vezetője, Zoboki Gábor építész, és Zsédenyi Adrienn énekes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik