Kultúra

Afrikai Zenei Díjak – a nigériaiak taroltak

A házigazda nigériaiak nyerték a legtöbb díjat az MTV zenetévé afrikai zenei díjainak szombat esti kiosztóján.

A Nigéria gazdasági fővárosában, Lagosban tartott gálán egy nigériai előadó, a 2 Face vitt el két díjat is, az év művésze és a legjobb férfi előadója elismerést, de helyi énekesnek jutott a legjobb női előadónak (Sasha), a legjobb együttesnek (PSquare) és a legjobb feltörekvő művésznek (Mo Cheddah rapper) járó kitüntetés is.

A legjobb zenei videónak járó díjat a Kongói Demokratikus Köztársaságból való Fally Ipupa énekes nyerte el Sexy Dance című klipjével. Az év legjobb dalának a dél-afrikai Liquideep Fairytale című számát találták. A legjobb nemzetközi előadónak járó díjat a távollévő amerikai Eminemnek ítélték oda, míg a legjobb angolajkú előadó a kenyai Daddy Owen, a legjobb portugálajkú az angolai Cabo Snoop, a legjobb franciaajkú pedig – második díját begyűjtve – Fally Ipupa lett.

A gálán “Legenda Mama” díjjal tüntették ki posztumusz Miriam Makeba néhai dél-afrikai énekesnőt, az apartheid elleni harc ikonikus alakját. “Makeba igazi legenda, akit teljes joggal ünnepel az egész világ csodálatos hangjáért, harcos szelleméért és az afrikai zene avantgárd értelmezéséért” – mondta róla Alex Okosi, az MTV Africa igazgatója.

A 2008-ban, 76 évesen elhunyt énekesnőt, akit Afrika Mamaként is emlegettek, 1965-ben a rangos Grammy-díjjal ismerték el, de zenéjét saját hazájában a fajüldöző rezsim betiltotta, miután szerepet vállalta egy apartheidellenes filmben.

Afrikának régóta élénk zenei élete van, de a helyi művészeknek csak ritkán sikerült a nemzetközi áttörés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik