Kultúra

Narnia krónikái 3. – A Hajnalvándor útja [filmpremier]

Tengerjáró hajó, elképesztő látványvilág, szörnyek. A franchise eddigi leglátványosabb része készült el.

A fantáziabirodalmak helyszínei közül talán a tengerek világa teljesíti ki az egzotikum fogalmát leginkább. (A világűrt most tegyük félre.) Soha nem látott tájakra visz a hajó, ki tudja, mely szigeten milyen kincs rejlik, milyen veszély leselkedik a hősökre. Gondoljunk csak a Karib-tenger kalózai sorozat óriási sikerére, vagy akár Odüsszeusz kalandjaira.

C.S. Lewis regényfolyamának ötödik kötete 1952-ben jelent meg. Az oroszlános mese e része egzotikus tengereken, lakatlannak tűnő szigeteken játszódik, és bár a történet sokban idézi az előbb említett Karib-tenger kalózai világát, jó, ha tudjuk, hogy nem koppintás, hiszen ez az univerzum jóval előbb született.

Narnia varázsbirodalmának négy ifjú uralkodójából most ketten szerepelnek a filmben, Edmund és Lucy, akik végtelenül idegesítő unokatestvérüknél, Eustace-nál töltik a nyarat. A három gyereknek egy tengert ábrázoló kép nyílik meg, így kerülnek Narniába. Hajnalvándor a hajó neve, mely felszedi őket, fedélzetén Caspian herceggel és társaival. A Magányos Szigetek felé tartanak, ahol egy rejtélyes köd nyeli el az embereket. Minden eddiginél látványosabb kalandok esnek meg a csapattal, akiknek Narnia hét elveszett lordját kell felkutatniuk, hogy szembe tudjanak szállni a gonosszal.

A megszokott figurák mellett most rabszolgakereskedők, sellők, egylábú törpék, életre kelt csillag, sárkány és egy borzalmas tengeri szörny színesítik a mesebeli lények palettáját. A csaták mellett a hősöknek magukkal is komoly küzdelmet kell vívniuk, hogy legyőzzék a változó formában rájuk törő kísértést. Az üzenet néha kissé túl didaktikus, de elnézzük az alkotóknak, mert igazi, a gyermeki fantáziát alaposan megmozgató mesét tettek le az asztalra, felejthetetlen képsorokkal.

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader – színes, magyarul beszélő, angol családi kalandfilm. 2010. Rendezte: Michael Apted. Szereplők: Ben Barnes (Caspian király), Skandar Keynes (Edmund Pevensie), Georgie Henley (Lucy Pevensie), Will Poulter (Eustace Clarence Scrubb), Liam Neeson (Aslan hangja), Tilda Swinton (Fehér boszorkány), Laura Brent (Lilliandil), Simon Pegg (Reepicheep (hang)), Gary Sweet (Lord Drinian), Arthur Angel (Rhince), Tony Nixon (Rynelf), Shane Rangi (Tavros). 113 perc. Forgalmazó: Intercom.

Hazai bemutató: december 9.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik