Kultúra

Folytatódik a válságkezelés Holywoodban

A Ponyvaregénnyel világhírt szerzett Miramax stúdiót arab befektetők veszik át, a csődvédelembe vonult MGM hitelezői pedig megállapodtak az újrakezdésről.

Hét végi amerikai lapjelentések szerint az MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) fizetésképtelenségi eljárását irányító New York-i bíróságon a legnagyobb hitelezők megállapodtak az adósságok átütemezéséről. A 86 éve alapított stúdió így ismét a mozira és a televíziós produkciókra koncentrálhat.

Az MGM novemberben jelentett fizetésképtelenséget. Több mint 4 milliárd dolláros adóssághegyet kell lebontania a csődvédelem alatt. A Los Angeles Times című lapban ismertetett hitelezői megállapodás alternatívája az értékesítés lett volna, a rivális Lionsgate stúdió ajánlatát azonban elutasította az MGM.

A megállapodás révén egyebek között újraindulhatnak a soron következő, 23. James Bond film előkészületei, amelyek a stúdió élet-halál harca miatt szakadtak meg.

Az MGM katalógusa az egyik legnagyobb Hollywoodban. Több mint 4 ezer alkotás, köztük a Van, aki forrón szereti és a Rocky filmek jogaival rendelkezik.

Az MGM egy befektetői csoport tulajdona. A japán Sony, a Comcast amerikai kábeltévé-szolgáltató és társaik 2005-ben vették meg az 1924-ben alapított filmstúdiót 5 milliárd dollárért, hitelből, és az ilyen ügyleteknél szokásos módon a tartozást a cégre terhelték.

Ugyancsak hét végi lapjelentések szerint a Walt Disney Co. megállapodott a Miramax stúdió értékesítéséről. A vevő itt is egy befektetői csoport, ennek vezetője a Qatar Holdings, a katari uralkodócsalád által kezelt állami vagyonalap, a Qatar Investment Authority befektetési részlege. A vételár 660 millió dollár.

A Miramaxot Bob és Harvey Weinstein alapította 1979-ben. A stúdiót szüleik – Miriam és Max – után nevezték el. A Disney 1993-ban megvásárolta, de továbbra is önállóan működhetett, és olyan kasszasikereket gyártott, mint például a Ponyvaregény és a Szerelmes Shakespeare. A Disney tavaly óta keresett vevőt a cégre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik