Kultúra

Magyar könyv Obamáról

Bokor Pál, volt washingtoni tudósító könyve, az Obama - Az út Honolulutól a Fehér Házig, és mindig tovább hétfőn jelenik meg.

A szerző először 2008-ban, jóval a 44. amerikai elnök megválasztása előtt adott közre egy Obama életrajzot. Mostani könyve az új elnök Fehér Házban töltött első két évének értékelését tartalmazza az elvesztett közbülső választásokkal bezárólag, különös figyelemmel a Kelet-Európára vonatkozó tapasztalatokra. Bokor elsősorban hatalom és tisztesség összeférhetőségének morális kérdéseit boncolgatja az új évszázad talán legérdekesebb politikai karrierjének eddigi tanulságai alapján – tájékoztatott az Atlantic Sajtószolgálat.

A könyv 2008 közepétől követi Obamát közéleti és privát útjain, s teljesen új megvilágításba helyezi a választási győzelem bizonyos körülményeit. A szerző arra a következtetésre jut, hogy Hillary Clinton ellenében Obama azért kerekedhetett felül, mert a volt first lady kampányszervezete távolról sem volt olyan hatékony mint akkoriban gondolták, Hillary Clintonnak motivációs problémái voltak, s férjének, Bill Clintonnak a közreműködése sok tekintetben visszahúzó erőként működött kampányában.

Obama eddigi teljesítményét értékelve a szerző arra a következtetésre jut, hogy ha népszerűségvesztés árán is, az új amerikai elnök voltaképpen beváltotta minden fontos választási ígéretét. Noha a törvényhozási választásokon pártja súlyos vereséget szenvedett és elveszítette a kontrollt a képviselőház felett, Obama 2012-ben esedékes újraválasztását csupán az veszélyeztetheti, ha nem tud eredményt felmutatni a munkanélküliség és az államadósság mérséklésében – véli Bokor.

A könyvet az Atlantic Press Kiadó jelentette meg, s az MTI Fotóarchívumának jóvoltából a világ legjobb hírügynökségi fotósai illusztrálták. A képszerkesztő közel ötezer fotóból válogathatta ki a legsikerültebbeket. A kötetet alapos forrásjegyzék, teljességre törekvő név-és tárgymutató egészíti ki.

Magyarics Tamás, a kötet lektora arra hívja fel a figyelmet, hogy a könyv “a látható felszín mögé behatolva a tágabb összefüggésekre is rávilágít, eszmefuttatásai túlmutatnak az amerikai politikai élet sajátosságain. Simonyi András volt washingtoni nagykövet úgy ítéli meg, hogy a magyar Obama-portré “az Obama-jelenség ragyogó és precíz dokumentálása”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik