Kultúra

Rembrandt-rézkarcok Szegeden

A kiállítás szeptember 1-jén nyílik a szegedi Reök-palotában.

A két hónapig látható 72 két alkotás áttekintést ad a világhírű XVII. századi németalföldi mester teljes grafikai munkásságáról – közölte Nátyi Róbert, az intézmény művészeti vezetője.

A Bécsből érkezett művek között éppúgy szerepelnek korai, 1629-30-ban készült alkotások, mint az 1650-es években született rézkarcok – mondta a szakember a kedden Szegedre érkezett első alkotások kicsomagolása előtt.

Hozzátette: ma a művészettörténészek összesen 290 rézkarcot tulajdonítanak Rembrandtnak, ezek csaknem negyedét láthatja majd a szegedi közönség. A XVIII. században még úgy gondolták, a holland mester csaknem 340 grafikát készített, félszáz alkotásról azonban kiderült, hogy azok a művész népes műhelyében születtek.

A szegedi tárlat tematikailag is sokszínű lesz: az önarcképek és a családtagokról – a festő édesanyjáról, feleségéről – készült portrék mellett bemutatnak majd tanulmányokat, németalföldi életképeket, bibliai jeleneteket ábrázoló műveket és ízelítőként egy tájképet is.

A művész kezdetben kisméretű grafikákat készített, később azonban, ha a téma azt megkövetelte, egészen nagy, sokszereplős művek is kikerültek a kezei közül. Ezek egyike a Reök-palotában is látható: a Pásztorok elhívatása című 1634-es alkotás, mely éjszakai jeleneténél Rembrandt festményeihez hasonlóan drámaian ábrázolta a fény-árnyék viszonyokat – fogalmazott a szakember.

A kiállítás kísérőeseményeként számos kulturális és ismeretterjesztő rendezvényt szerveznek az elkövetkező két hónapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik