Kultúra

Kiosztották a blogok Oscar-díjának nevezett BOB elismeréseket

A Best of Blogs fődíját egy interaktív térképszolgáltatást működtető blog kapta.

A díjnyertes blog segítségével minden eddiginél pontosabban nyomon lehet követni a természeti katasztrófák és egyéb rendkívüli események okozta vészhelyzetek alakulását.

A véleményszabadság érvényesülését és az emberek, kultúrák közti párbeszéd ösztönzését szolgáló díjat a német Deutsche Welle (DW) nemzetközi közszolgálati média alapította 2004-ben. Az idén hatodszorra átadott díjakra az internetezők javasolhatták kedvenc blogjaikat, videoblogjaikat, podcastjaikat. Az idén 58 ezer blogot javasoltatból 8300 került a szavazás első körébe. A második fordulóba 178 blog jutott be, és ezek közül választotta ki a DW nemzetközi zsűrije a kategóriák győzteseit.

A fődíjat az ushahidi.com kapta. Az ushahidi szuahéli szó, magyar jelentése tanú, szemtanú. A blogon elhelyezett térképeken megjelenő információkat az érintett területen élőktől érkezett adatok alapján állítják össze. A Haitit megrázó januári földrengés után például Washingtonban és Bostonban önkéntesek és szakértők egész hadserege rendszerezte, értékelte és publikálta a katasztrófaövezetből főként mobiltelefonon szerzett értesüléseket.

Erik Hersman, a blog alapítója a DW bonni konferenciáján elmondta: az alkalmazás révén gyökeresen átalakul a nemzetközi segélyezés rendszerében az információáramlás; a közvélemény egyenesen az érintettektől szerezhet tudomást a rendkívüli helyzetbe került térségekben kialakult állapotokról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik