Kultúra

Átadták a Szépíró Díjakat

Győri László A szó árnyéka, Vajda Miklós Anyakép, amerikai keretben, Bán Zoltán András pedig Meghalt a Főítész című művével érdemelte ki az elismerést.

Az ötszázezer forinttal járó szakmai díjat odaítélő kuratórium tagja az idén is Báthori Csaba költő, író, műfordító, Radics Viktória költő, esszéíró, műfordító és Tarján Tamás író, irodalomtörténész, kritikus volt.

Radics Viktória így beszélt Vajda Miklós Anyakép, amerikai keretben című kötetéről: “Az elemi kapcsolatok szövevényébe hatol, de nem bonckéssel, hanem érző ujjbegyekkel, a múló idő sűrűjén keresztülhatolva, elrohanását megfékezve”.

Báthori Csaba A szó árnyéka című Győri László-verskötetről ezt mondta: “Győri költészete az elmélyedésnek, a kötelező magatartásformák keresésének, s általában a léttel szembeni művészi felelősségnek a tanúsága. Olyan ellenméreg, amely versmentő gyógyszernek bizonyul”.

A Bán Zoltán András elmúlt tíz évben született esszéiből és -kritikáiból válogatást nyújtó Meghalt a Főítészt Tarján Tamás méltatta, kiemelve a szerző eleganciáját és azt, hogy a kritikus “látszólag ősemberi hévvel indul esztétikai viaskodásba”.

“Az irodalom való világának lándzsaforgató személyisége ő. A közhiedelemmel ellentétben nem annyira valami ellen, sokkal inkább a művek – és a saját agy- és léleksejtjei – védelmében száll csatába” – véli Tarján Tamás.

Ajánlott linkek:
Bán Zoltán András Meghalt a Főítész című kötete (polc.hu)
Győri László A szó árnyéka című kötete (polc.hu)
Vajda Miklós Anyakép, amerikai keretben című kötete (polc.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik