Nagyvilág europoli

13 EU-s külügyminiszter közösen bírálta Orbánt a grúz kormány támogatására tett látogatása miatt

Mirian Meladze / ANADOLU / Anadolu via AFP
Mirian Meladze / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az Európai Unió 13 országának külügyminisztere elítélte hétfőn a hétvégi georgiai parlamenti választásokon a nemzetközi szabályok állítólagos megsértését, és úgy ítélték meg, hogy a szabályok megsértése “összeegyeztethetetlen az európai uniós tagjelölt országgal szembeni elvárásokkal”.

Franciaország, Németország, Lengyelország, Hollandia, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Írország, Litvánia, Luxemburg, Portugália és Svédország külügyminiszterei közös állásfoglalásukban kiemelték, hogy nemzetközi megfigyelők mind a kampány során, mind a választás napján beszámoltak a választási szabályok megsértéséről.

A 13 uniós külügyminiszter egyúttal bírálta és korainak nevezte Orbán Viktor miniszterelnöknek a tbiliszi kormány támogatása miatt tett látogatását.

Kijelentették, hogy osztják a nemzetközi megfigyelők aggályait, és követelték a panaszok pártatlan kivizsgálását, valamint a megállapított jogsértések elszámoltatását.

„Fontos, hogy a tiltakozások, de különösen a kormány azokra adott válasza békés maradjon” – fogalmaztak az aláíró országok külügyminiszterei.

Itt írtunk arról, hogy Orbán Viktor soros elnöki pozícióját felhasználva ismét káoszt szít az EU-ban a grúziai választások körüli ámokfutással. Itt pedig arról, hogy füttyszóval és hurrogással fogadták a magyar miniszterelnököt az oroszbarát kormányuk ellen tüntető georgiaiak.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik