Nagyvilág

Megingathatja-e Orbán és Fico szövetségét a szlovákiai nyelvtörvény-módosítás?

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Orbán Viktor Robert Fico szlovák miniszterelnök társaságában az Európai Unió állam- és kormányfői találkozóján Brüsszelben, 2024. március 22-én.
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Orbán Viktor Robert Fico szlovák miniszterelnök társaságában az Európai Unió állam- és kormányfői találkozóján Brüsszelben, 2024. március 22-én.
A szlovák nyelvtörvény tervezett módosítása kiélezheti Budapest és Pozsony viszonyát – igaz, mindkét kormány igyekszik csillapítani a kedélyeket, ráadásul a szlovák kulturális tárca javaslatának pontos részletei még nem ismertek. Robert Fico és Orbán Viktor hangsúlyozottan jó viszonyát viszont érdemben befolyásolhatja a radikális jobboldali Martina Simkovicová nevéhez kötődő tervezet sorsa. A legnagyobb szlovák lap főszerkesztője szerint most az a kérdés: a magyar kormányfőnek a magyar kisebbség ügye a fontosabb, vagy a szlovák miniszterelnökkel ápolt szövetsége?

A radikális jobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által jelölt kulturális miniszter, Martina Simkovicová az államnyelvről szóló törvény módosítására készül. Ezt maga a tárca közölte – ami aligha véletlen: a kormány épp népszerűtlen megszorító intézkedéseket jelentett be, így a legkisebb koalíciós párt a nacionalizmust igyekszik élesztgetni, hátha ezzel képes lehet elterelni a nyilvánosság figyelmét például a drasztikus áfaemelésről.

Aligha véletlen tehát, hogy a szlovákiai kultúrharc újjáélesztéséről, színház- és galériaigazgatók kirúgásáról, a közmédia átalakításáról ismert miniszter most szigorítaná a nyelvhasználat felügyeletét, és a szabálysértésért kiszabható bírság összegét is emelné.

A minisztérium szerint a nyelvtörvény célja a szlovák „államnyelv státuszának megszilárdítása”, illetve a „hatékony állami felügyelet”. A hatályos törvény egyes rendelkezéseit ugyanis egyes személyek „rendszeresen megszegték, a bírságok pedig enyhék, a hatóságok hatásköre korlátozott” – idézi a tárcát a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál, amely felhívja a figyelmet arra is, hogy a nyelvtörvény módosítására vonatkozó szándékot bírálta október 16-án az ellenzéki liberális párt, a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint Simon Zsolt, a parlamenten kívüli Magyar Fórum elnöke is. Szerintük a javaslat a magyar kisebbség ellen irányul, és félő, hogy magánembereket is megbírságolhatnak.

Az SaS szerint képtelenség a kulturális minisztérium által kidolgozott nyelvtörvény, és a párt nem támogatja azt a szándékot, hogy bírságot szabjanak ki azokra a jogi és természetes személyekre, akik nem a kodifikált szlovák nyelvet használják.

Ez a nacionalizmussal átitatott törvény sokszor korlátozta és ma is korlátozza az ország lakosainak ahhoz fűződő jogait, hogy az anyanyelvükön szabadon terjesszék és kapják az információkat, és a vállalkozás szabadságát is akadályozza

fogalmazott René Parák, az ellenzéki párt képviselője. A liberálisok szerint a törvény a magyar kisebbség ellen irányul, és az 1990-es évekbe rántja vissza Szlovákiát. Ekkor jórészt Vladimir Meciar nacionalista kormányzása jellemezte északi szomszédunk politikáját.

A felvidéki Magyar Szövetségtől független politikus, Simon Zsolt – aki az SaS-szel közös Jobboldali Blokk egyik létrehozója is – szintén kritizálta Simkovicováék ötleteit. Simon úgy véli, a tervezett szabályozás nem csupán a kulturális minisztérium, hanem egyúttal a Fico-kormány szándéka is, ami fokozza a Szlovákiában élő közösségek közötti feszültséget.

A javaslat kapcsán sokan úgy vélik, hogy a módosítás a magyar többségű felvidéki településeket is érintené. Olyan községekről és városokról lehet szó egyes hírek szerint, ahol szlovákok kevesen vagy szinte egyáltalán nem laknak, ezért az önkormányzati közlemények sokszor magyarul jelennek meg, illetve bizonyos helyneveket is magyarul tüntetnek fel.

A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik