Nagyvilág

Mészáros Lőrinc beszállhat a lengyel jobboldal tévés terjeszkedésébe

MTI
MTI

A tavalyi lengyelországi választáson a Jarosław Kaczyński vezette jobboldali PiS kiesett a hatalomból, és elveszette a szócsőként használt köztelevíziót is. A jobboldalnak azonban szüksége van egy saját nagy televízióra, ezért most megindultak a kavarások a két nagy kereskedelmi televízió megszerzése érdekében – írta a 444.

A legnagyobb nézettségű kereskedelmi tévé működését Kaczyskiék már 2021-ben korlátozni próbálták.  2021-ben egy olyan törvényt hoztak, amit a közvélemény csak “lex TVN”-ként emlegetett. A törvény ugyanis, mely az EU-n kívül bejegyzett vállalatok részesedését akarta a médiapiacon korlátozni, leginkább a legnagyobb kereskedelmi tévé, az amerikai Warner kezében lévő TVN tulajdoni viszonyainak átalakítására irányult. Hogy ez végül nem sikerült, az az egyébként PiS által jelölt Andrzej Duda lengyel elnökön múlt, aki nem volt hajlandó aláírni a Szejmben már megszavazott törvénycsomagot. A közkeletű nézet szerint Duda egyenesen Biden elnök nyomására állt el a szignálástól.

Ez a TVN az, amit a hírek szerint a PiS most magyar segítséggel szeretne megszerezni.

Három éve erőből, törvényváltoztatással szerettek volna házon belülre kerülni, sajtóinformációk szerint most a tulajdonos pénzügyi problémáit használnák ki. Augusztusban a brit Financial Times írt először arról, hogy az időközben a Discovery-vel egyesülő Warner Media globális nehézségei miatt (a cég részvényei két és fél év alatt 70 százalékot estek) a lengyel TVN-től is megválna.

Mostanra három komolyabb érdeklődő maradt a Newsweek lengyel kiadása szerint. Egy meg nem nevezett amerikai műsorszolgáltató és a 2021-ben a leggazdagabb kelet-közép-európaiként helikopterbalesetben meghalt cseh Kellner által alapított, Hollandiában bejegyzett PFF mellett a lap információi szerint a harmadik ajánlattétel a magyar TV2 tulajdonosától, Vida Józseftől érkezett.

A TV2 a jobboldal választási veresége után aktivizálódott Lengyelországban: az ottani sajtóinformációk szerint a bukott kormánypárton keresztül szerettek volna tévécsatornához jutni. Ehhez azonban a lengyel jobboldali pártvezetéshez közelálló, jól beágyazott médiavállalkozókkal kellett volna idegen pályán felvenniük a versenyt. A TVN megvétele több más sikertelen próbálkozás után került fókuszba.

Helyi értesülések szerint a TV2 ajánlata legalább 500 milliárd forintos befektetést jelentene.

A lengyel sajtó most Vida József, a TV2 Média Csoport Zrt. legnagyobb tulajdonosának portréját ismerteti. Bár, mint írják, a személyes vagyona nem olyan nagy, “de Magyarország olyan ország, ahol a személyes vagyon nem számít. Orbán Viktor vagyonnyilatkozatai a honfitársai átlaga alatti megtakarításokat és néhány csekély értékű ingatlant mutatnak. Az európai vezetők közül csak Vlagyimir Putyin él nagyobb aszkézisben.”

Vida mögött elsősorban a TV2 tényleges tulajdonosának sejtett Mészáros Lőrinc szerepére térnek ki, megemlítve többek között, hogy az ő MKB bankja finanszírozta Le Pen és a spanyol jobboldali Vox kampányát. Erősen hangsúlyozzák Mészáros állítólagos orosz kapcsolatait is – ehhez konkrétan Mészáros szuperjachtja, a Rose d’Or tulajdonviszonyait hozzák fel, a hajó korábban ugyanis az orosz oligarcha Konsztantyin Sztrukovhoz kötődött.

Az orosz befolyásolási kísérletekre rendkívül érzékeny, a témát persze politikai fegyverként is használó lengyel közéletre jellemző, hogy ahogy Vida mögött Mészárost, úgy Mészáros mögött már nem is csak Orbánt, hanem rögtön Putyint is sejtik.

Erre a Newsweek szerint a lengyel kormánykörökből is felhívták az Egyesült Államok figyelmét.

Nem hivatalos információink szerint a TVN eladásának ügye és a magyar cégeken átfolyó orosz pénzek esetleges érintettsége felkeltette az amerikai kormányzat érdeklődését

– írja a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik