Nagyvilág

Felmentették a Madeleine McCann-ügy legfőbb gyanúsítottját a szexuális erőszak vádja alól Németországban

Julian Stratenschulte / POOL / AFP
Julian Stratenschulte / POOL / AFP

Felmentették a többrendbeli nemi erőszak és a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélés vádja alól Christian Brücknert, akinek a gyanú szerint köze lehet Madeleine McCann eltűnéséhez, írja a BBC.

A vádak között szerepelt egy 72 éves, amerikai nő algarve-i otthonában való megerőszakolása, egy 14 éves lány szexuális zaklatása, valamint egy fiatal nő 2004-es megerőszakolása is. A fiatal nő megerőszakolását Brückner a vád szerint videóra vette.

A 47 éves férfi azzal védekezett, hogy nincs elegendő bizonyíték vele szemben. Ügyvédje, Friedrich Fülscher hétfőn, az ítélethirdetést megelőzően arról beszélt, hogy az egyetlen helyes döntés az, ha felmentik védencét, két állítólagos áldozatát, egy tinédzsert és egy idős nőt ugyanis sosem sikerült azonosítani.

A koronatanú korábbi vallomása szerint ő bejutott Brückner otthonába Portugáliában, ahol egy fiatal lány és egy 70–80 év közötti nő megerőszakolásáról talált felvételeket. Később egy ír nő a bíróságon állította, hogy 21 évesen egy maszkos férfi megerőszakolta őt 2004-ben, Portugáliában, miután az elkövető betört az otthonába. Mindezek alapján viszont nem találták bűnösnek a férfit.

Uta Engemann, az észak-németországi braunschweigi bíróság bírója az ítélethirdetésben azt mondta, „a 47 éves férfit nem lehet elítélni azokért a cselekedetekért, amikkel vádolják”.

Brückner jelenleg is hétéves börtönbüntetését tölti három rendbeli nemi erőszak és két rendbeli szexuális zaklatás miatt, melyeket egyaránt 2000 és 2017 között követett el, Portugáliában. A mostani ügyben tárgyalt esetek mindezektől függetlenek voltak.

A német férfi 2020-ban vált a Madelaine McCann-ügy legfőbb gyanúsítottjává. Brückner 1995 és 2007 között élt Portugália legdélebbi részén, Algarve tartományban, ott, ahol Madeleine McCann is eltűnt, 2007-ben. A korábban kiszivárogtatott bírósági papírok szerint a férfi ebben az időszakban több szállodát és nyaralót is kifosztott, emellett útleveleket hamisított, egy alkalommal pedig üzemanyagot is lopott egy kikötőből.

Brückner Praia da Luzban volt azon az estén, amikor a kislány nyomtalanul eltűnt. 19 óra 32 perckor hívást fogadott a telefonján, a beszélgetés 20 óra 2 percig tartott. Madeleine aznap éjjel 21 óra 10 perc és 22 óra között tűnt el. A rendőrség két évvel ezelőtt kiadta a két érintett telefonszámot is, mondván, a hívó fél kulcsfontosságú információk birtokában lehet. Azóta nem közölték, hogy megtalálták-e a keresett személyt.

A McCann-ügyben mostanáig nem emeltek vádat Brückner ellen. A mostani ítéletre korábban döntő fontosságúként tekintettek a nyomozók a McCann-üggyel kapcsolatban is.

Brückner jövő szeptemberben szabadulhat a rácsok mögül.

Kapcsolódó
Madeleine McCann eltűnése: „Ha a nyilvánosság ismerné a bizonyítékokat, ugyanarra a következtetésre jutna”
A német ügyész szerint már jövő év elején vádat emelhetnek a gyanúsított ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik