Nagyvilág europoli

Hazájában bukott politikusnő lehet Várhelyi Olivér utódja

Jure Makovec / AFP
Marta Kos, a Szabadság Mozgalom alelnöke beszédet mond, miután a párt győzött a parlamenti választáson, 2022. április 24-én.
Jure Makovec / AFP
Marta Kos, a Szabadság Mozgalom alelnöke beszédet mond, miután a párt győzött a parlamenti választáson, 2022. április 24-én.
Az Európai Bizottság elnöke kedden ismertette, kik lehetnek az új EU-biztosok, ám a szlovén jelöltnél elakadt Ursula von der Leyen. Marta Kos miatt heves politikai vita alakult ki déli szomszédunknál, az ottani ellenzék – Orbán Viktor szövetségesének, Janez Jansának a pártja – a volt jugoszláv kommunista titkosszolgálattal hozta kapcsolatba, bár ezt a jelölt tagadja. Kérdéses, hogy az Európai Parlamentben megszavazzák-e a szlovén jelöltet, aki Várhelyi Olivér utódja lehet bővítési biztosként.

Ursula von der Leyen kedden bemutatta az új Európai Bizottság leendő tagjait. A német politikus sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a tagállamok eredetileg csak 22 százalékos arányban jelöltek nőket a posztokra, amit ő elfogadhatatlannak tartott, és végül sikerült az arányszámot 40 százalékra emelni. Egy jelölt bemutatásánál azonban megakadt, elmondta, hogy a szlovén Marta Kos parlamenti meghallgatása még nem történt meg, de a ljubljanai parlament állásfoglalása az ügyben amúgy sem „nem kötelező erejű”.

Szlovéniában ugyanis heves politikai vita alakult ki a biztosjelöltről, a kinevezéséhez szükséges procedúrát pedig hátráltatta az ellenzék. A jobboldali ellenzéki párt, az SDS adja ugyanis annak az EU-ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottságnak az elnökét, amelyik Kos meghallgatására volt hivatott. Az SDS-es bizottsági elnök, Franc Breznik sokáig nem hívta össze a testületet, így csak szerdán, Von der Leyen bejelentése után hagyták jóvá Kos támogatását.

Breznik különböző dokumentumokat kért arról, hogy a kormány mi okokból döntött a jelölésről, illetve az eddigi jelölt, a tisztséget máig betöltő Tomáz Vesel milyen körülmények között lépett vissza. Pár hónapja még valóban úgy tűnt, hogy Vesel újrázhat az Európai Bizottságban, majd a visszalépését azzal indokolta, hogy más koncepciója van az Európai Unió működéséről, mint Von der Leyennek.

Valójában Vesel a szlovén ellenzék szerint azért lépett vissza, mert

Von der Leyen levelet írt a szlovén kormányfőnek, a balliberális koalíciót vezető Robert Golobnak, hogy jelöljön inkább egy politikailag erős háttérrel rendelkező női politikust EU-biztosnak.

Cserébe állítólag azt ajánlotta, hogy Szlovénia a korábbinál befolyásosabb posztot kaphat az új bizottságban. Ez a feladatkör nem más, mint az unió bővítése, amelyet eddig a magyar biztos, Várhelyi Olivér irányított, aki végül az egyik legsúlytalanabb egészségügyi és állatjóléti portfóliót kapta.

Thierry Monasse / Getty Images Várhelyi Olivér

Az EU ügyeivel foglalkozó ljubljanai szakbizottság órákig faggatta Kost, és az SDS képviselői időnként olyan durva hangnemben támadták, hogy a bizottság szintén ellenzéki elnökének kellett figyelmeztetnie, illetve rendre utasítania őket. Alapvetően két vádat fogalmaztak meg:

  • a volt jugoszláv kommunista titkosszolgálat informátora vagy tagja lehetett,
  • illetve hogy svájci nagykövetként a beosztottjaival szemben arrogánsan lépett fel, egyfajta zaklatásnak tette ki őket.
LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik