Közel-keleti sajtó: a Hezbollah gyanúja késztette Izraelt a személyhívók felrobbantására

Azokat a személyi hívókat, amelyeket a szerdai hírek szerint egy Magyarországon, Budapesten működő cég gyártott le.  

A Hezbollah gyanúja kényszerítette Izraelt a libanoni személyhívók elleni támadás felgyorsítására – jelentette az Al-Monitor című, közel-keleti hírportál szerdán, közölte az MTI.

Mint a cikkben áll, Izrael nem tervezte a személyhívók felrobbantását a Hezbollah elleni, teljes körű háború előtt, de a biztonsági szervek vezetői az utolsó pillanatban emellett döntöttek, miután legalább két Hezbollah-tag azt gyanította, hogy valami nincs rendben ezekkel a személyhívó eszközökkel.

Szerdán jelent meg az a hír, miszerint a Hezbollah fegyveresei által használt AR-924-es személyi hívókat a Magyarországon, Budapesten működő BAC Consulting Kft. gyártotta.

A vádak szerint Izrael áll a Hezbollah tagjainak személyhívói ellen végrehajtott támadás mögött, mely kedden, Libanon különböző részein több ezer embert megsebesített és tizenegyet megölt. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint Szíriában is felrobbant számos személyhívó, Damaszkuszban és az ország távolabbi vidékein tizennégyen sérültek meg az ottani incidensekben.

Az Iránból támogatott libanoni, síita Hezbollah szervezet vezetője, Haszan Naszrallah sejk február 13-i televíziós beszédében arra figyelmeztette híveit, hogy okostelefonjaik veszélyesebbek az izraeli kémeknél, s felszólította őket, hogy a lehallgatás veszélyét rejtő telefonkészülékeiket törjék össze, ássák el vagy zárják ládába. Helyettük személyhívókat osztottak ki a Hezbollah tagjainak.

Kapcsolódó
Budapesti cég gyártotta a Libanonban felrobbant csipogókat
Az eredetileg a tajvani Gold Apollo által gyártott eszközöket a társaság szerint a zuglói székhelyű BAC Consulting Kft. gyártotta.