Nagyvilág

Példátlan politikai botrány Szlovákiában: a kormánypártok kigolyózták a parlament ellenzéki alelnökét

Tomas Tkacik / SOPA Images/LightRocket / Getty Images
Tomas Tkacik / SOPA Images/LightRocket / Getty Images

A szlovák országgyűlés kedden, titkos szavazáson döntött arról, hogy eltávolítják a parlament alelnöki székéből Michal Šimečkát, az ellenzéki Progresszív Szlovákia (PS) képviselőjét. A Denník N tudósítása szerint ehhez hasonló döntésre a modern kori Szlovákia történetében még nem volt példa, így érthetően nagy hullámokat vert az ügy a szlovák közéletben.

A döntést a gyakorlatban a három kormányzó párt, a Smer, a Hlas és az SNS alkotta koalíció hozta meg. Az ellenzéki pártok képviselői nem vettek részt a szavazáson, a kormánykoalíció 79 tagja közül 77-en ellenben igen. A szavazáson 76-an szavaztak Šimečka leváltására, tartózkodás és nem szavazat nem volt, egy voks lett érvénytelen.

A szlovák parlamentet a rendes ügymenet szerint öt ember vezeti. A 2023-as választás után egy lett közülük Peter Pellegrini, akit a parlament elnökévé választottak, de hamarosan távozott is a pozícióból, mert államfői kinevezést kapott. A helyét azóta sem töltötte be senki, a parlament pedig most egy ellenzéki alelnököt is eltávolított a helyéről. Amiért valójában felháborodást okozott a lépés, az az, hogy a megmaradt három alelnök egytől egyig a kormány képviselője: Tibor Gašpar a Smer, Andrej Dankó az SNS, Peter Žiga pedig a Hlas színeiben szerzett mandátumot a választásokon. Utóbbit most ideiglenesen a parlament elnöki jogköreivel is felruházták.

A kormánypártok azzal indokolták Šimečka leváltását, hogy álláspontjuk szerint fennállt az „összeférhetetlenség kockázata”, mégpedig azért, mert két polgári társulás és egy alapítvány, amelyekben Michal Šimečka családtagjai tevékenykednek, állami támogatásban részesültek. A kormánypártok azt is kijelentették, hogy nem akarják megfosztani az ellenzéket attól a jogtól, hogy elfoglalják a parlament alelnöki székét, a Smer szóvivője már jelezte is, hogy legnagyobb ellenzéki pártként a PS javasolhat egy új jelöltet a posztra. Az ellenzéki pártok viszont már a múlt héten jelezték, hogy nem élnek ilyen lehetőséggel. „Irányítsák csak hármasban az üléseket“ – üzente meg Martin Dubéci, a PS frakcióvezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik