Zuckerberg döntött: kitiltott a Meta egy sor orosz médiumot

A technológiai óriás döntését alapos mérlegelés előzte meg.

Külföldi befolyásolási kísérleteik miatt több orosz állami médium tiltásáról döntött a Facebook és az Instagram anyavállalata, a Meta. A technológiai óriás közölte:

Alapos mérlegelés után kiterjesztettük az orosz állami médiumok ellen folyamatban lévő jogérvényesítésünket. A Rosszija Szegodnya, az RT és más kapcsolódó szervezetek mostantól világszerte ki vannak tiltva alkalmazásainkból, külföldi befolyásoló tevékenység miatt.

A BBC szerint a tiltás jelzi, hogy a Meta radikálisan módosított az orosz médiavállalatokkal kapcsolatos álláspontján. Két évvel ezelőtt a cég még sokkal visszafogottabb intézkedéseket alkalmazott az orosz állami propaganda terjesztésének korlátozása érdekében, például megakadályozta, hogy hirdetéseket futtassanak a platformjain, és korlátozta a tartalmaik elérését is. Az orosz–ukrán háború kitörése után a Meta más közösségi médiaplatformokhoz hasonlóan tett eleget az EU, az Egyesült Királyság és Ukrajna kérésének, hogy blokkoljon bizonyos orosz állami médiumokat ezekben a régiókban.

Az események akkor vettek újabb lendületet, amikor az Egyesült Államok szeptember elején azzal vádolta az orosz állami RT műsorszolgáltatót, hogy 10 millió dollárt fizetett egy Tennessee állambeli cégnek, hogy rejtett orosz kormányzati üzeneteket tartalmazó anyagokat gyártson és terjesszen az amerikai közönség körében.

A vádirat szerint a videókat titokban „szerkesztette, tette közzé és rendezte” az RT két alkalmazottja. Ezek jellemzően a jobboldali közönséget célzó témákat – migráció, gender, gazdasági ügyek – dolgoztak fel.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a múlt héten újabb szankciókat jelentett be az RT ellen, azt állítva, hogy a csatorna „de facto az orosz hírszerző apparátus egyik ága”. Blinken pénteken azt mondta: az RT az orosz támogatású médiumok hálózatának része, amely titokban igyekezett „aláásni a demokráciát az Egyesült Államokban”. Hozzátette, hogy az orosz kormány „beágyazott az RT-be egy olyan egységet, amely kiberműveleti képességekkel és az orosz hírszerzéshez fűződő kapcsolatokkal rendelkezik”.

Az RT az amerikai külügyminiszter tájékoztatását élőben közvetítette és „az USA újabb összeesküvés-elméletének” nevezte az elhangzottakat.