Irán elengedett egy kémkedés gyanújával két éve bebörtönzött osztrák férfit

Az iráni hatóságok a férfit átadták az osztrák nagykövetségnek.

Több mint két év után engedtek ki egy osztrák férfit egy iráni börtönből – számolt be a Reuters hírügynökség kedden. Christian Webert az iráni hatóságok az iráni igazságügyi portál, a Mizan közleménye szerint átadták Wolf Dietrich Heim teheráni osztrák nagykövetnek. A férfit az iráni Nyugat-Azerbajdzsán tartományban elkövetett, állítólagos bűncselekményekkel összefüggésben tartották fogva, ám az nem világos, hogy pontosan mit követhetett el.

A Der Standard című, bécsi lap azt írta, hogy az akkor 27 éves Webert 2022. augusztus 25-én, nem sokkal az iráni határ átlépése után „elrabolták, és az észak-iráni Urumban lévő iráni állami rendőrségi börtönben fogva tartották”. Az írták, hogy az ellene felhozott vádak, amelyek a szomáliai titkosszolgálat által közvetített kémkedésről szóltak, hamisnak bizonyultak ugyan, ám a férfit továbbra is fogva tartották. A történetet a lap egy országgyűlési képviselő tavaly decemberi írásbeli kérdése alapján ismertette, amelyet Alexander Schallenberg orszták külügyminiszternek címeztek.

Az iráni igazságszolgáltatási portál közleménye nem részletezte, hogy Webert milyen bűncselekmények miatt tartották fogva. Azt írták, hogy az iszlám kegyelemre való tekintettel engedték szabadon, és átadták országa nagykövetének, hogy intézkedjék a kiutazásáról.