Nagyvilág

Békepárti tüntetőkkel csapott össze a rendőrség Melbourne-ben

William WEST / AFP
William WEST / AFP

Háborúellenes tüntetők csaptak össze a rendőrökkel szerdán Melbourne-ben az utcán, egy honvédelmi szakmai kiállítás helyszínénél. A Reuters szerint a feldühödött tömeggel szemben szivacsgránátokat, villanófegyvereket és irritáló spray-ket használt az ausztrál rendőrség.

A tüntetők ugyanakkor kövekkel, lócitrommal és folyadékkal töltött palackokkal dobálták a rendőröket, miközben a szakkiállítás résztvevőit védték, akik közül a tiltakozók többet bántalmaztak is.

Az összecsapás eredményeképpen több mint húsz rendőr részesült orvosi ellátásban, és harminchárom embert őrizetbe vettek, például hatóság elleni erőszakért, a rendőri intézkedés akadályozásáért, gyújtogatásért, illetve útlezárás miatt – ismertette a helyzetet a rendőrség, melynek szóvivője „megdöbbentőnek” nevezte némelyik tiltakozó viselkedését.

Több rendőrt leköptek a tüntetők, míg más rendőröket folyékony, irritáló anyaggal fújtak le, amelynek egy részét savként azonosították

– tudatta a sajtószóvivő.

A Szárazföldi Erők Nemzetközi Védelmi Kiállítását kétévente rendezik meg, az ennek helyszínt biztosító épület előtt mintegy ezerkétszáz ember gyűlt össze a hatósági közlések szerint. A tüntetők közül sokan palesztinbarát jelszavakat skandáltak, illetve palesztin zászlókat lengettek. A transzparensek között volt, amelyik arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy az izraeli hadsereg gyerekeket öl palesztin területen.

Az ausztrál média szerint Melbourne-ben 2000 óta nem volt példa ilyen mértékű rendőri beavatkozásra. ez volt a legnagyobb rendőri akció, amikor Ausztrália második legnagyobb városa akkor a Világgazdasági Fórumnak adott otthont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik