A brüsszeli polgármester felháborodott a magyar menekültbuszokon

„Meddig tűrjük még a provokációkat egy általunk támogatott ország részéről?" – írta Philippe Close.

„Az uniós elnökséget betöltő magyar kormány nem riad vissza a provokációtól. Felszólítom Alexander de Croot és Annelies Verlindent, hogy blokkolják ezeket a buszokat a belga határon. Meddig tűrjük még a provokációkat egy általunk támogatott ország részéről?” – írta Philippe Close, Brüsszel polgármestere, országa miniszterelnökét és belügyminiszterét megszólítva, az X-en.

Close, posztjában, arra reagált, hogy Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára múlt hét pénteken bejelentette, hogy a kormány közvetlen, egyirányú buszjáratot indít Röszkéről a belga fővárosba, amivel ingyen utazhatnak az Európai Unió területére belépő, majd az uniós eljárásrendet lefolytató bevándorlók.

A kormány a buszoztatást azzal szembeni válaszlépésnek szánja, hogy az Európai Unió Bírósága 200 millió eurós átalányösszeg, a késedelem minden napjára pedig 1 millió eurós büntetés megfizetésére ítélte Magyarországot, amiért a kormány egy 2020-ban, a menekültügyi eljárásokkal kapcsolatban megállapított jogsértést nem szüntetett meg.