Nagyvilág

A fiatalok nem füveznek többet az Egyesült Államokban, a jól szituált idősebbek viszont belehúztak

juanma hache / Getty Images
juanma hache / Getty Images

Egy frissen publikált amerikai tanulmány szerint a tinédzserek körében nem, a jól szituált és iskolázott felnőtt körében viszont jelentősen nőtt a kannabiszhasználat az Egyesült Államokban – írta a Guardian a Drug and Alcohol Dependence Reports szeptemberi számában megjelent kutatás eredményei alapján.

A vizsgálat során több mint 500 ezer fős mintán gyűjtöttek be kannabisz-használatára vonatkozó adatokat a 2013 és 2022 közötti időszakból. Az összesítés szerint igazán jelenős fogyasztásnövekedés azokban a háztartásokban volt megfigyelhető, ahol az éves jövedelem elérte az évi 75 000 dollárt (26 millió forint), és legalább főiskolai végzettséggel rendelkeznek az ottélők.

A National Survey on Drug Use and Health adatait használtuk, és leginkább csak a használat gyakoriságát becsültük meg

– mondta Delvon Mattingly, a Kentucky Egyetem viselkedéstudományi professzora, a tanulmányt összeállító csapat vezetője. Mattingly közölte, meglepte, hogy a tinédzserek kannabiszfogyasztása stagnált a vizsgált időszakban, növekedésre számított. Ennek ellenére úgy vélekedett, hogy az összesített adatok nem mondanak el mindent a fiatalok fogyasztási helyzetéről, mert minden 12-17 éves fiatalt egy kategóriába számoltak. Ennek oka részben az volt, hogy a konkrétabb számok sérthették volna a kiskorúak adatainak bizalmas kezelését.

Ha egy kicsit jobban szét lehetne bontani az adatokat, és megnéznénk például a közép- és főiskolás fiatalok közötti változásokat, növekedést tapasztalhatnánk

– mondta Mattingly.

Jordan Gette, a Rutgers Center of Alcohol and Substance Studies munkatársa arról beszélt a lapnak, hogy a világjárvány komolyan befolyásolta a szerhasználati trendeket. A Covid-időszakban meredeken visszaesett a tinédzserek kannabiszhasználata. A kutató szerint ebben szerepet játszhatott, hogy a kevesebb időt töltöttek együtt korosztályos társaikkal, ezzel együtt pedig növekedett a szülői felügyelet alatt töltött idő.

Úgy tűnik, hogy a tinédzserek általában kevesebb tiltott szert használnak.

2020 óta az alkoholfogyasztás és a vaping is csökkent a nyolcadik és tizenkettedik osztályosok körében, ezért nem hiszem, hogy a kannabiszfogyasztás csökkenése kifejezetten a fű legalizálásának köszönhető, hanem inkább egy posztpandémiás időszak állt be a szerhasználat terén

– tette hozzá Gette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik