Egy jégbarlang egy turistacsoportra omlott Izlandon, több százan keresik az eltűnteket

Dél-Izlandon meghalt egy külföldi turista, miután egy csoporttal meglátogattak egy gleccsert, majd beszakadt a jég, írja a helyi média. Egy másik

Dél-Izlandon meghalt egy külföldi turista, miután egy csoporttal meglátogattak egy gleccsert, majd beszakadt a jég, írja a helyi média. Egy másik turista megsérült, akit kórházba szállítottak, az élete nincs veszélyben. Két további kirándulót eltűntként tartanak számon.

A mentők a nehéz körülmények miatt reggelig felfüggesztették az eltűntek keresését a Breidamerkurjökull gleccseren. A 25 fős csoport egy túravezetővel  vasárnap látogatta meg a jégbarlangot, amikor beszakadt alattuk a jég. A mentőszolgálat emberei kézi erővel próbálták keresni és menteni az eltűnteket, írja a BBC.

Az elsősegélynyújtók izlandi időszámítás szerint vasárnap 15:00 óra előtt valamivel kapták a hívást a balesetről. „A körülmények nagyon nehezek a terepen” – mondta Sveinn Kristján Rúnarsson helyi rendőrfőnök.

A gleccser belsejében van. Nehéz oda felszerelést juttatni… Rossz a helyzet. Mindent kézzel végeznek

– fogalmazott Rúnarsson.

Az izlandi lapok arról számoltak be, hogy vasárnap egy időben 200 ember dolgozott a mentési munkálatokon. Az izlandi televízióban Rúnarsson főfelügyelő elmondta, hogy a rendőrség nem tudta felvenni a kapcsolatot a két eltűnt személlyel. A körülmények „nehezek”, de az időjárás „megfelelő”, mondta. Megerősítette, hogy az összes érintett külföldi turista volt, és azt mondta, hogy semmi sem utal arra, hogy nem lett volna szabad elmenni kirándulni a barlangba. „A jégbarlangi túrák szinte egész évben zajlanak”, tette hozzá.

„Tapasztalt és erős hegyi vezetők vezetik ezeket a túrákat. Mindig lehetünk balszerencsések. Bízom ezekben az emberekben, hogy felmérik a helyzetet – mikor biztonságos és mikor nem biztonságos menni, az idők során jó munkát végeztek. A föld itt él, így bármi megtörténhet”.

A rendőrfőnök szerint a kirándulók egy, barlangszájak közötti szakadékban álltak, amikor egy jégfal beomlott.