A holland miniszterelnök kitiltotta a mobilokat és a laptopokat a kormányülésekről

Eztán csak papírra lehet majd jegyzetelni.

Biztonsági okokra hivatkozva kitiltotta a mobiltelefonokat a holland miniszterelnök a kormányülésekről – írja az MTI.

Dick Schoof, aki korábban a holland titkosszolgálatot is vezette, magától értetődőnek nevezte a rendelkezést a Dutchnews című holland hírportál pénteki ismertetése szerint, értésre adva, hogy a döntést az esetleges kémtevékenység elkerülése érdekében hozták meg. Judith Uitermark belügyminiszter szintén óvatossággal magyarázta a rendelkezést, de az igyekezett nyomatékosítani, hogy nincs bizonyíték arra nézve, hogy külföldi titkosszolgálatok hallgatnák le a minisztereket.

A rendelkezés értelmében a telefonokat, a laptopokat és az okosórákat az erre a célra az üléstermen kívül elhelyezett, zárható dobozba kell tenni, a kabinetüléseken pedig csupán papírra lehet jegyzeteket készíteni. Mindazonáltal szüneteket is be fognak iktatni, amelyek során a résztvevők használhatják telefonjukat.

Hollandiában tavaly – szintén biztonsági okokra hivatkozva – már megtiltották a köztisztviselőknek, hogy céges telefonjukra feltelepítsenek bizonyos applikációkat, köztük az egyaránt kínai fejlesztőtől származóTikTok-ot és a WeChat üzenetküldő alkalmazást.