Megerőszakoltak és meggyilkoltak egy fiatal orvosnőt, sztrájkhullám söpör végig az indiai kórházakban

A bűncselekmény India egyik legrégebbi kórházában történt.

India egyik legrégebbi kórházában, a 138 éve alapított kolkatai (korábban Kalkutta) orvosi főiskolán az éjszakai műszak után nyugovóra tért az intézmény egyik fiatal orvosnője. A BBC beszámolója szerint ekkor, pénteken hajnalban látták utoljára élve a 31 éves rezidenst.

Másnap reggel a kollégák fedezték fel a félmeztelen holttestet egy emelvényen. A nőt a halála előtt súlyosan bántalmazták.

A rendőrség később letartóztatott egy önkéntes kórházi dolgozót, akit nemi erőszakkal és gyilkossággal gyanúsítanak.

Az eset megrázta az indai közvéleményt, és ismét előtérbe tolta az egészségügyi dolgozók elleni erőszak ügyét. Az elmúlt napokban orvosok ezrei léptek sztrájkba a városban és India más területein. A demonstrálók azt követelik, hogy szövetségi szinten hozzanak szigorú törvényt az egészségügyi dolgozók védelmében.

Az indiai orvosok közel 30, az ápolószemélyzet 80 százaléka nő. A hivatalos adatok azt mutatják, hogy 2022-ben a nők elleni bűncselekmények száma ismét aggasztóan emelkedett. Az incidensek több mint ötöde nemi erőszakkal és testi sérülésekkel járt.

A tiltakozások kedden terjedtek át India más részeire. Mumbaiban több mint 8 ezer állami orvos szüneteltette a munkát a sürgősségi szolgálatok kivételével az összes kórházi osztályon – közölte a helyi sajtó.

Közben kedden Kolkata szinte valamennyi egészségügyi intézményben felfüggesztették még a sürgősségi ellátást is – közölte egy állami tisztviselő a Reuters hírügynökséggel. A fővárosban, Újdelhiben a fehér köpenyt viselő fiatal orvosok „Az orvosok nem bokszzsákok” feliratú plakátokkal vonultak az egyik nagy állami kórház elé.