Egy ukrán búvároktatót keres a német rendőrség az Északi Áramlat felrobbantása miatt

Európai elfogató parancsot adtak ki, mert a férfi eltűnt Lengyelországból.

Európai elfogató parancsot adott ki Németország egy ukrán búvároktatóval szemben, a férfit azzal gyanúsítják, hogy tagja volt az Északi Áramlat gázvezetéket 2022 szeptemberében felrobbantó csapatnak – írta a Reuters német sajtóértesülésekre hivatkozva.

2022. szeptember 26-án több robbanás rongálta meg az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetéket, megszakítva ezze a gázellátást. A robbanások a Balti-tengeren mélyén, a dániai Bornholm-sziget közelében történtek. A csővezetékeken négy szivárgást fedeztek fel a szabotázst követően. Az orosz földgáz korábban az Északi Áramlat 1-en keresztül érkezett Németországba. Az Északi Áramlat 2-t az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt nem helyezték üzembe.

A német nyomozók szerint a férfi korábban Lengyelországban élt. Németország már júniusban arra kérte a lengyel hatóságokat, hogy tartóztassák le a feltételezett elkövetőt, de a legfrissebb információk szerint jelenleg már nem tartózkodik az országban.

Két további ukrán búvároktató is a német hatóságok látókörébe került, mint lehetséges elkövető, de ellenük egyelőre nem lépett életbe elfogatási parancs.

Az Északi Áramlat elleni merénylet részleteit továbbra is homály fedi, kezdetben Ukrajna és Oroszország egymásra mutogatott a robbantással kapcsolatban. Később amerikai és német lapok is ukrán érintettségről írtak, a dán és a svéd hatóságok azonban lezárták a nyomozást.