Nagyvilág

Az amerikai elnöki titkosszolgálat elismerte, hogy a múltban Trump több biztonsági kérését elutasította

Anna Moneymaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Anna Moneymaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

A Donald Trump elleni merényletkísérlet után a volt elnök, republikánus elnökjelölt biztonsági emberei arra panaszkodtak, hogy az amerikai elnöki titkosszolgálattól, a Secret Service-től (USSS) az elmúlt két évben nem kapott elegendő erőforrást és személyzetet. Szombaton a volt elnök védelméért felelős ügynökség elismerte, hogy voltak olyan kérései Trump biztonsági csapatának, melyeket elutasított, írja a CNN.

Az USA-ban óriási vita robbant ki a butleri merényletkísérlet után, hogy megfelelően látta-e el a volt elnök védelmét a Secret Service. A sajtóban megszólaló legtöbb politikus és véleményformáló azon ütközött meg, hogy a fegyveres merénylő miként juthatott fel egy olyan épület tetejére, ahonnan tökéletesen beláthatta azt a területet, ahol Trump éppen beszédet mondott, majd körülbelül 120–150 méternyi távolságból zavartalanul adhatott le lövéseket a republikánus elnökjelöltre.

A Secret Service szóvivője szombati nyilatkozatában – konkrét példák említése nélkül – elmondta: előfordult, hogy az ügynökség a múltban nem biztosított bizonyos erőforrásokat Trumpéknak, hanem helyette más biztonsági intézkedéseket hozott.

A CNN kérdésére az ügynökség kommunikációs vezetője közölte, ilyen esetben „módosításokat” hajtanak végre:

Néhány esetben, amikor a Secret Service bizonyos különleges egységeit, erőforrásait nem bocsátja rendelkezésére, módosításokat hajt végre a végre a védett személy biztonsága érdekében. Ez magába foglalhatja az állami vagy helyi partnerek igénybevételét speciális feladatkörök ellátására, vagy alternatív megoldásokat a védett személy nyilvánosság előtti kiszolgáltatottságának csökkentésére.

Az ügynökség már a merényletkísérlet másnapján cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Trump pennsylvaniai nagygyűlésén különleges biztonsági kéréseket utasított volna el.

Kapcsolódó
„Legyőzték az amerikai titkosszolgálatot” – kik és miben hibáztak a Trump elleni merénylet során?
Az USA-ban óriási vita robbant ki a hétvégi merényletkísérlet után, hogy megfelelően látta-e el a volt elnök védelmét a Secret Service, az elnöki titkosszolgálat. Ha nem, akkor pontosan kik és miben hibáztak?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik