Nagyvilág

Akár 60 fok is lehet a napon Görögországban 

Aris Oikonomou / AFP
Aris Oikonomou / AFP
Ezért naponta több órára bezárják az összes régészeti látnivalót.

Görögországban az összes régészeti látnivaló helyszínére kiterjesztik a zárva tartást a legmelegebb napszakban – jelentette be csütörtökön a kulturális minisztérium.

Helyi idő szerint déltől 17 óráig az összes régészeti helyszín zárva tart – közölte a tárca. Az Akropolisz mellett az ókori olimpiai játékok helyszínét, Olümpiát is lezárják az előre jelzett magas, helyenként 43 Celsius-fokot is meghaladó hőség miatt.

A meteorológiai hivatal szakértői arra figyelmeztettek, hogy a hőmérséklet a napon az életveszélyes 60 Celsius-fok fölé is emelkedhet. 

Hozzátették, hogy enyhülés csak a jövő hét végén várható. Krétán és az Égei-tenger szigetein kedvezőbb a helyzet, mint a szárazföldön, a szél hűsítő hatására a hőmérséklet 35 Celsius-fokra mérséklődött – jelentette a hivatal.

A polgári védelmi minisztérium tűzveszélyre figyelmeztetett az ország középső és déli területein. A tűzoltóság szóvivője kiemelte: egy kisebb tűzből is óriási tűzvész keletkezhet a szárazság és az Égei-tenger irányából fújó erős szelek miatt.

A munkaügyi minisztérium elrendelte a délutáni órákban a házhozszállítások szüneteltetését, az építőiparban szintén leállt a munka a nap legmelegebb időszakában. A minisztérium kiemelte: aki megteheti, annak engedélyezni kell az otthoni munkavégzést.

Hetek óta áramlik a forró levegő Észak-Afrika felől Európa déli területeire, ahol a hőmérséklet gyakran még az éjszakai órákban sem csökken 30 Celsius-fok alá.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik