Nagyvilág

Joe Biden: Nem fogok többet magyarázkodni, hívjanak ki a jelöltgyűlésen

Samuel Corum / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Samuel Corum / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Joe Biden hétfőn az MSNBC tévécsatorna Morning Joe műsorában meglepetésszerű rövid interjút adott, ahol ismételten elmondta, hogy nem lép vissza az elnökjelöltségtől. „A lényeg az, hogy nem megyünk sehova. Én nem megyek sehova. Nem indulnék, ha nem hinnék teljességgel abban, hogy én vagyok a legjobb jelölt Trump legyőzésére” – mondta.

Ezután a műsorvezető arról kérdezte Bident, hogyan tudja biztosítani a szavazókat arról, hogy nem fog újra megtörténni az a demokratákat azóta is mélyen aggasztó teljesítmény, amit Donald Trump ellen nyújtott az első elnökjelölti vitán. „Nézd meg a karrieremet, nem sok ilyen estém volt. Ez egy szörnyű éjszaka volt, és nagyon sajnálom, hogy megtörtént” – fogalmazott az elnök, majd ezután kicsit összekuszálódtak a szavai, amikor azt mondta, hogy nem lehet tudni előre, ha „holnap munkába menet” történik veled valami.

Bident ezután reagáltatták arra, hogy neves demokraták szerint jobb lenne, ha nem folytatná a kampányt, és valaki más lenne a párt jelöltje. Erre válaszul sorolni kezdte az elnöksége alatt elért eredményeket, majd azt mondta, hogy

nem fogok többet magyarázkodni, hogy mit kellene és mit nem kellene tennem. Indulok. Indulok.

Az interjú egy pontján Biden ingerültségét jelezte a pártelitje felé, mert szerinte egyesek indokolatlanul követelik, hogy lépjen vissza. “Kezdek nagyon frusztrált lenni az elit miatt, nem rólatok beszélek, hanem a párt elitjéről, akik … sokkal többet tudnak”. Egy kicsit ismét megbicsaklottak a szavai, majd azt üzente, hogy akik szerint le kellene mondania, azok „hívjanak ki a jelöltgyűlésen”. Utóbbival a Demokrata Párt választás előtti nagygyűlésére utalt, ahol augusztusban a párt küldöttjei hivatalosan is megszavazzák az elnökjelöltjüket.

Az amerikai elnök amellett, hogy megvédte magát és politikáját, sok időt töltött Donald Trump támadásával is. Többek között azokkal a hazugságokkal ment neki a republikánus elnökjelöltnek, amelyeket az a vitájukon mondott. „Egyszerűen hazudik, és a vita óta nem csinált semmit. Tíz napig a golfkocsijában kocsikázott lent Mar-a-Lagóban, és a gazdag barátaival beszélgetett”.

„Legutóbb legyőztem őt. Most is meg fogom verni” – mondta még Joe Biden.

A TV-interjú előtt nem sokkal az amerikai elnök helyi idő szerint reggel körlevelet küldött a demokrata párti törvényhozóknak, amiben szintén írta, hogy nem tervezi befejezni az újraválasztási kampányt. Arra is figyelmeztette párttársait, hogy ha a leváltásáról beszélnek, azzal aláássák a Trump legyőzéséért tett erőfeszítéseket. „A kérdés, hogy hogyan tovább, már több mint egy hete jól körbejárt a nyilvánosságban. És itt az ideje, hogy véget érjen. Egy feladatunk van. Ez pedig az, hogy legyőzzük Donald Trumpot.”

A két elnökjelölt közötti első vita után írtunk arról, hogy a demokratáknak milyen lehetőségeik vannak Joe Biden helyett végül valaki mást indítani a választáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik