Nagyvilág europoli

Melonit választották Orbán helyett a lengyelek

Nicolas Econom / NurPhoto / Getty Images
Nicolas Econom / NurPhoto / Getty Images

Megtartotta alakuló ülését szerdán az Európai Konzervatívok és Reformerek Szövetsége (ECR) az Európai Parlamentben, írja a hvg.hu. A lap emlékeztet: a pártcsalád vezető ereje a Jog és Igazságosság (PiS), illetve a Giorgia Meloni-féle Olasz testvérek.

Orbán Viktor vasárnap jelentette be, hogy Patrióták néven önálló politikai csoportosulást hoznak létre, és felvetődött, hogy a lengyel Jog és Igazságosság is csatlakozik hozzájuk, ahogy várható Marine Le Pen pártjának a csatlakozása is, az Identitás és Demokrácia (ID) frakció – ahol eddig Le Pen Nemzeti Tömörülése volt a vezető erő – megszűnik vagy minimálisra olvad.

Elmaradt azonban a fordulat az ECR ülésén.

Ryszard Czarneczki ugyanis  az X-en közölte, hogy képviselőtársa, Joachim Stanisław Brudziński lesz az ECR egyik társelnöke, vagyis a lengyelek maradnak ebben a csoportban. A másik társelnök a várakozásoknak megfelelő Nicola Procaccini, a Meloni-párt politikusa lesz, aki eddig is betöltötte ezt a posztot.

Kapcsolódó
Orbán épp most próbálja meg elfoglalni Európát
Az új pártcsalád és a kijevi látogatás nem az Európai Parlamentet, hanem a nagyobb uniós befolyást és az Európai Tanács elfoglalását célozza.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik