Nagyvilág europoli

Döntöttek Brüsszelben: Von der Leyen újrázhat, Costa és Kallas a két új uniós vezető

Ludovic MARIN / AFP
Ludovic MARIN / AFP

Viszonylag gyorsan, egy nap alatt megválasztották az Európai Unió miniszterelnökei az EU új vezetőit Brüsszelben. Az Európai Tanács kora délután kezdődő csúcstalálkozóján éjjel fél 12 körül megegyeztek abban, hogy

  • az Európai Bizottság elnöke ismét Ursula von der Leyen lesz,
  • Az Európai Tanácsot mostantól Portugália volt szocialista miniszterelnöke, Antonio Costa vezeti,
  • az EU új külügyi főképviselője pedig az észt Kaja Kallas lesz.

Nagy meglepetés nincs a nevekben, mert korábban is ebben állapodott meg az Európai Uniót vezető többség. Erről itt írtunk.

Egyetlen fontos vezetői posztról nem döntöttek most hivatalosan: az Európai Parlament elnökéről. A máltai Roberta Metsola megválasztása része volt a vezetők közötti politikai alkunak, de őt az EP-nek kell jelölnie és megválasztania. Ez még júliusban megtörténhet. Ursula von der Leyen elnökségét szintén jóvá kell majd hagynia a parlamentnek.

Orbán Viktor leszavazta Von der Leyen elnökségét, a magyar kormányfő Andrej Plenkovic volt horvát elnököt szerette volna a bizottság élén látni. Orbán ugyanakkor a portugál szocialista Antionio Costát megszavazta, köztük korábban is jó viszony volt. Kaja Kallas esetében tartózkodott, ami nem meglepő, hiszen a liberális Kallas Orbánnál jóval keményebb politikai vonalat visz Oroszországgal kapcsolatban.

Az este nagy kérdése az volt, Giorgia Meloni megszavazza-e az új vezetőket, miután pártját, a jobboldali Európai Konzervatívok és Reformistákat kihagyták az egyeztetésekből. Végül a legfontosabb posztot, a bizottság elnökét nem szavazta le, Von der Leyennel kapcsolatban tartózkodott. Kaja Kallast és Antonio Costát viszont leszavazta. Az ő megválasztásukhoz azonban nem kell egyhangú szavazat, elég a minősített többség, ami a miniszterelnökök 55 százalékát jelenti úgy, hogy a támogató országok lakossága fedje az EU népességének 65 százalékát. Meloni ellenszavazata még okozhat problémákat Von der Leyen számára az Európai Parlamentben, ahol legutóbb is kis többséggel választották meg, és azóta az őt támogató néppárti, szocialista és liberális frakciók együttes támogatottsága tovább csökkent.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik