Nagyvilág

Oroszajkú maffiafőnököt fogtak Görögországban

Angelos Tzortzinis / AFP
Angelos Tzortzinis / AFP

Őrizetbe vettek kedden egy 51 éves grúz férfit Görögországban. Ez a férfi a gyanú szerint olyan magas rangú maffiafőnök, akit az orosz alvilági szlengben „vor v zakone”, azaz „törvényesített tolvaj” titulussal ismernek el. A gyanúsítottat Oroszország az Interpol vörös kódja alapján körözték. A nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A férfit egy Athén központjában található étteremben fogták el, ahol tizenhárom másik férfival együtt vacsorázott, köztük egy olyan 58 éves emberrel, akit később szintén őrizetbe vettek illegális fegyvertartás miatt. Egy harmadik gyanúsított szintén őrizetbe került, miután nem volt tartózkodási engedélye, és a személyazonosságának ellenőrzését megtagadta.

Az étteremben a vacsorán részt vevők közül másokat is őrizetbe vettek rövidebb időre, de őket később szabadon bocsátotta a rendőrség – írta a Reuters.

Az utóbbi évtizedben az oroszajkú maffiacsoportokra fokozott figyelmet fordítanak Európa-szerte, miután 2013-ban az egyik klán vezetőnek moszkvai meggyilkolása maffiaháborúba torkollott.

Az Europol szerint a „vory v zakone” hálózat olyan szorosan strukturált bűnszervezet-típust jelöl, amely az 1991-ben szétesett Szovjetunió alvilágából gyökeredzik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik