Élő Nagyvilág

Kim Dzsongun: Észak-Korea Oroszország legyőzhetetlen harcostársa

Vladimir SMIRNOV / POOL / AFP
Vladimir SMIRNOV / POOL / AFP

Az orosz-ukrán háború legfontosabb keddi híreit ebben a hírfolyamban lehet visszaolvasni.

Rakétacsapást mértek az oroszok Krivij Rih városra, legalább nyolcan meghaltak

Oroszország rakétacsapást mért szerdán a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében lévő Krivij Rih városra, az eddigi adatok szerint nyolc ember vesztette életét, és legalább 21-en sérültek meg, közölte az ukrán elnök és a belügyminiszter.

Az orosz terror minden nap és minden órában azt bizonyítja, hogy Ukrajnának partnereivel együtt meg kell erősítenie a légvédelmet. A modern légvédelmi rendszerek képesek maximális védelmet nyújtani az embereknek, városainknak és katonai állásainknak, és a lehető legnagyobb szükségünk van rájuk

– mutatott rá Volodimir Zelenszkij a Facebookon. Krivij Rih Zelenszkij szülővárosa, az orosz erők 2022 februárja óta több csapást is mértek a településre. Az államfő közzétette az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat által készített videofelvételt, amelyen rombadőlt házak, kigyulladt autók és mentést végzők láthatók, akik hordágyon hoznak ki a romok közül egy áldozatot.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint délután az ukrán légierő egy „gyors célpont” közeledését jelentette Krivij Rih felé. A helyi hatóságok nem sokkal utána arról adtak hírt, hogy légicsapás érte a várost, de részleteket nem közöltek. Később Ihor Klimenko belügyminiszter arról tájékoztatott a Telegramon, hogy nyolc ember meghalt, és legalább 21 ember megsérült, köztük két gyerek, további négy embert pedig eltűntként tartanak számon. Az orosz erők rakétatámadása a város egyik lakóövezetét érte, tette hozzá a miniszter.

(MTI)

Repülőtéri infrastruktúrára mért csapást Oroszország

Repülőgépek parkolóhelyeire és az ukrán fegyveres erők légibázis-infrastruktúrájára, valamint a „külföldi zsoldosok ideiglenes telepítési helyére”, személyzet nélküli hajók felkészítésének helyszíneire, továbbá lőszer- és robbanóanyag-raktárokra mért csoportos csapást nagy hatótávolságú, légi és földi indítású precíziós fegyverekkel és drónokkal szerda reggel az orosz hadsereg – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A tájékoztatás értelmében egy orosz Iszkander-M műveleti-harcászati rakétarendszer megsemmisítette az ukrán Sz-300-as légvédelmi rendszer két indítóállását, két radarját és harcirányító kabinjait Poltava megyében.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a szerdán ünnepelt Oroszország napja alkalmából a Telegram-csatornáján egy videót tett közzé, amelyen a térkép egész Ukrajnát Oroszország határain belül tüntette fel.

(MTI)

Egyre sűrűbben vannak tartós áramszünetek Kijevben

Az ukrán hatóságok szerint a tavaszi orosz támadások az ország áramtermelő kapacitásának mintegy felét kiiktatták, és olyan hosszú távú károkat okoztak az infrastruktrában, amelyek még évekig áramkimaradásokat okozhatnak.

A Reuters azt írja, hogy sok kijevi lakos számolt be arről a múlt héten naponta több mint öt órán át áram nélkül maradt, ami a legrosszabb tavaly téli időszakokat idézi, de egyre többen panaszkodnak vízhiány miatt is.

Moszkva szerint Ukrajna energetikai infrastruktúrája legitim katonai célpont, és tagadja, hogy civilekre lőnének. A lakóházak, iskolák és kórházak elleni támadásokban azonban  2022 februárja óta több ezer ukrán halt meg.

Kigyulladt egy ipari létesítmény Kijevnél

Szerdán kora reggel Oroszország újabb rakéta- és dróntámadást indított Ukrajna ellen. Ennek következtében tűz ütött ki egy ipari létesítményben, lakóházak rongálódtak meg, és hat régióban több ember megsérült – közölték helyi hatóságok.

Az ukrán hadsereg szerint az éjszakai támadás során hat rakétából kilőttek ötöt, és mind a huszonnégy drónt sikerült lelőni.

Az ukrán légvédelmi rendszerek megsemmisítették a főváros felé közeledő összes légi fegyvert – közölte Szerhij Popko, Kijev város katonai közigazgatásának vezetője.

A törmelékek ugyanakkor megrongáltak egy Kijev környéki ipari létesítményt, ami tüzet okozott – derült ki a regionális kormányzó közleményéből. Az oltásában szerda reggelig több mint 105 ember és 30 gép vett részt.

A támadásban megsérült egy helyi lakos, megrongálódott egy magánlakás, egy garázs, egy benzinkút és egy raktár – ismertette a veszteségeket és károkat a kormányzó.

Dnyipropetrovszk regionális kormányzója közölte, hogy orosz támadásban három ember megsérült és kilenc magánlakás megrongálódott, és arról is beszámolt, hogy az ukrán hadsereg tizenegy drónt lőtt ki a régió fölött.

(Reuters)

Kim Dzsongun szerint Észak-Korea Oroszország legyőzhetetlen harcostársa

Üzenetet küldött Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Kim Dzsongun. Ebben a távol-keleti ország vezetője Észak-Koreát Oroszország legyőzhetetlen harcostársának nevezte  – közölte szerdán a koreai állami hírszolgáltató, a KCNA.

Az orosz Vedomosztyi című lap hétfőn arról számolt be, hogy Putyin a következő hetekben Észak-Koreába és Vietnámba látogat.

Egy vietnámi illetékes a Reutersnek azt mondta, hogy a vietnámi utat június 19-20-ra tervezik, igaz, ezt hivatalosan még senki nem erősítette meg. A Kreml közölte, hogy Oroszország „minden területen” szeretné előmozdítani az együttműködést Észak-Koreával, de a látogatás várható időpontjára egyelőre nem tértek ki.

Az észak-koreai diktátor a legutóbb tavaly szeptemberben látogatott Oroszország távol-keleti részére, ahol találkozott Vlagyimir Putyinnal. A találkozó során Kim Dzsongum megtekintette a Vosztocsnij Kozmodrom űrbázist, ahol Putyin megígérte, hogy segít észak-koreának műholdakat építeni.

(Reuters)

Olvasói sztorik