Nagyvilág

Szijjártó: Magyarország részt vesz az Ukrajna által kezdeményezett békekonferencián

Attila KISBENEDEK / AFP
Attila KISBENEDEK / AFP

Magyarország elmegy az Ukrajna által kezdeményezett békekonferenciára – árulta el Szijjártó Péter a szentpétervári Gazdasági Fórumon az orosz állami TASZSZ hírügynökségnek.

A jövő hétvégén, a svájci Luzern melletti helyszínen megrendezett eseményen Magyarország külügyminiszteri szinten fogja képviselni magát.

Tehát én fogom képviselni Magyarországot. Azért veszünk részt, mert mi teljes mértékben a béke hívei vagyunk, ezért minden olyan eseményre elmegyünk, ahol a béke van napirenden

– mondta Szijjártó, hozzátéve, hogy „akkor lenne valódi eredmény várható, ha mindenki ott lenne a tárgyalóasztalnál”.

Ezúttal nem ez a helyzet, de mivel tiszteletben tartjuk a svájciak békeerőfeszítéseit, részt fogunk venni külügyminiszteri szinten

– mondta a tárcavezető.

A svájci külügyminisztérium több mint 160 delegációnak küldött meghívót, hogy az ukrajnai háború igazságos és tartós lezárásáról tárgyaljanak. Habár a tárca közlése szerint Svájc meggyőződése, hogy Oroszországot be kell vonni a békefolyamatba, Moszkvát végül mégsem hívták meg, miután orosz tisztviselők többször jelezték, hogy nem kívánnak részt venni a csúcstalálkozón.

Oroszország korábban azzal érvelt, hogy Svájc nem tekinthető semleges közvetítőnek, mert maga is csatlakozott a Moszkva ellen bevezetett európai uniós szankciókhoz.

Svájc januárban jelentette be, hogy – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérésére – házigazdaként vállalja egy békekonferencia megszervezését, amelyre meghívják a G7, a G20, a BRICS, az EU és több nemzetközi szervezet delegációit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik