Nagyvilág

Üzleti iratok meghamisításban bűnösnek találták Donald Trumpot

JUSTIN LANE / POOL / AFP
Donald Trump elhagyja a bíróság épületét 2024. május 30-án.
JUSTIN LANE / POOL / AFP
Donald Trump elhagyja a bíróság épületét 2024. május 30-án.

Egy manhattani bíróság esküdtszéke csütörtökön bűnösnek találta Donald Trumpot 34 rendbeli üzleti iratok meghamisításában, így ezzel a történelmi döntéssel ő lett az első olyan amerikai elnök, aki egyben elítélt bűnöző is.

Trumpot az üzleti nyilvántartások meghamisításával vádolták meg azt követően, hogy Stormy Daniels pornósztár azt állította, 2006-ban szexuális kapcsolatot létesített az akkor még üzletemberként tevékenykedő volt elnökkel, majd Trump és ügyvédje, Michael Cohen a 2016-os elnökválasztási kampány utolsó heteiben pénzt adtak Danielsnek azért, hogy hallgasson az afférról.

Az ügyészek szerint Cohen 2016 októberében 130 ezer dollárt fizetett Danielsnek, majd Trump, már a Fehér Házban, részletekben megtérítette Cohennek a pénzt, és azt hamis módon vállalati jogi költségeknek álcázta, megsértve ezzel New York állam törvényeit. A tárgyalás során Daniels tartotta magát a korábbi vallomásához, és volt főnöke ellen vallott Cohen is.

A Trump ellen felhozott vádak büntetési tétele akár 4 év letöltendő börtön is lehet, erről a bíró július 11-én dönt majd, bár nem valószínű, hogy a volt elnök rács mögé kerül. Valószínűbb a pénzbüntetés.

A tárgyalás után Trump azt mondta, hogy ez egy, a Biden-kormány által megbundázott bírósági per volt és hogy az igazi ítéletet majd a választók hozzák meg novemberben, az elnökválasztáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik