Nagyvilág

Oroszország az új offenzívával szétfeszítené a kimerült ukrán hadsereget, kritikus szakaszhoz érkezett a háború

Stringer / Anadolu / Getty Images
Tűzoltók dolgoznak az orosz bombázás következtében megrongálódott területen az ukrajnai Harkivban 2024. május 23-án.
Stringer / Anadolu / Getty Images
Tűzoltók dolgoznak az orosz bombázás következtében megrongálódott területen az ukrajnai Harkivban 2024. május 23-án.
Az agresszor a harkivi irányban megindította nyári offenzíváját, amivel szétfeszítené az ukrán hadsereget az 1000 kilométernél hosszabb frontvonal távoli pontjain. A meglepetésszerű betörés óta harcok dúlnak Ukrajna második legnagyobb, és egyik legintenzívebben bombázott városa közelében. Az oroszok az új frontnyitás(ok) révén megosztják az ember- és eszközhiányos ukránokat, miközben a fő támadási irányban, a keleti fronton fokozhatják a nyomulást a tovább gyengített védelem ellen. Nehéz hetek, hónapok következnek a honvédők számára, amíg az új mozgósítás és az amerikai fegyverek valamennyire kikezdhetik a tetemes orosz erőfölényt.

Hónapok óta számítani lehetett arra, hogy Oroszország a nyáron újabb offenzívát fog indítani Ukrajnában: az agresszor csapatai végül Harkivtól, az ország második legnagyobb – és régóta egyik legintenzívebben bombázott – városától északkeletre lépték át a közös nemzetközi határt május 10-én. Moszkva ezzel új irányban nyitotta meg az összesen 1000 kilométernél hosszabb orosz-ukrán frontvonalat, miután az orosz szárazföldi hadműveletek hosszú ideje elsősorban a front keleti szakaszára, a Donbász régióra koncentrálódtak. A harkivi támadással kritikus időszak kezdődhetett a háborúban, az oroszok ugyanis a következő hetekben, hónapokban megpróbálják szétfeszíteni a kimerült honvédő hadsereg erőit a frontvonal távoli pontjain.

Veszélyben Harkiv?

Az oroszok a május eleji meglepetésszerű betörést követően megvetették a lábukat egy szűk sávban Harkiv megye határ menti részén, és habár az ukránok a kezdeti gyors területfoglalások után lelassították őket, a támadás harmadik hete folyamatos ebben az irányban. A kiélezett harcok egyfelől Vovcsanszk, egy nagyrészt a földdel egyenlővé tett, egykoron 17 ezer lelket számláló kisváros utcáin és környékén, valamint Lipci, egy, a megyeközponttól mintegy 25 kilométerre lévő falunál zajlanak.

A támadók osztagai, és az azokat kísérő heves tüzérségi tűz, illetve bombázások pusztítása elől mára feltehetően jóval több, mint 14 ezer lakos menekült el eddig a régióból, az ukrán rendőrség szerint több tucat helyit ejtettek túszul, hogy emberi pajzsként használják őket. „Te is láttad, hogy minden lángol. Minden éjjel ez van” – mondta Olekszandr, egy ukrán parancsnok a CNN haditudósítójának egy föld alatti bunkerben Lipcinél, miközben az egyik drónjukhoz kapcsolt kijelzőt nézte.

Az International Study of War (ISW) amerikai kutatóintézet jelentése szerint az orosz hadsereg közvetlen célja, hogy

  • hátrébb tolja az ukránokat a megyében a nemzetközi határtól egy pufferzóna kialakítása érdekében – az ukrán tüzérség eddig ugyanis saját területről tudott közvetlenül csapásokat mérni a határ túloldalán fekvő orosz Belgorod régióra;
  • a rövidebb hatótávolságú, úgynevezett csőtüzérségi fegyverekkel is elérhető közelségbe kerüljenek Harkivhoz – ha sikerülne bevenniük Lipcit, valószínűsíthetően ezekkel is lőtávolságba kerülnének a város szélső területei.

A jelentések szerint az oroszok nagyjából 30 ezer fős csapatösszevonást hajtottak végre az ukrán Harkiv és Szumi megyékkel szomszédos Belgorodban, a napokban pedig ismét elkezdtek erőket összpontosítani az orosz oldal nyugati részén – arról azonban egyelőre nem tudni, hogy mekkora mértékben. Ezzel feltehetően az a céljuk, hogy még több ukrán katonát és erőforrást vonzanak és kössenek le a térségben, illetve hogy előkészítsenek további támadó műveleteket, amelyekkel kiterjeszthetik az ellenőrzést a határ menti területen – írta az ISW.

Narciso Contreras / Anadolu via AFP Katonák és rendőrök ellenőrzik a terepet a civilek evakuálásának érdekében egy Vovcsanszk közeli faluban, miközben az orosz offenzíva halad előre a Harkiv régió északi részén – Harkiv Oblaszt, Ukrajna, május 19, 2024.

Annak ellenére, hogy az offenzívát megelőző hetekben katonai források nyilvánosan is figyelmeztettek a csapatösszevonásokra, az ukránok nem vették észre időben, hogy mikor indul a támadás, az első napokban emiatt több határ menti településre szinte ellenállás nélkül sétáltak be az oroszok. Federico Borsari washingtoni biztonságpolitikai szakértő arról beszélt a Kyiv Independentnek, hogy Ukrajna tavasszal próbálta siettetni az erődítést, ám ezzel legalább hat hónappal le voltak maradva, ha olyan védelmet akartak volna összehozni, amilyet az oroszok 2023 nyarára kiépítettek a megszállt területeken. Az agresszor egységei pedig felderítették, hogy Harkivban kevésbé sűrű az erődítés más régiókhoz képest; habár a védelem megerősítése az egész front mentén problémát jelent az ukrán oldalon.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik