Nagyvilág

Mellkason rúgta a szlovák ex-miniszterelnök a korábbi belügyminisztert – videó

Előrehozott választásokra készül Szlovákia, amit várhatóan szeptember utolsó hétvégéjén fognak megtartani. Szerda reggel Robert Fico pártja, a jelenleg ellenzékben politizáló SMER migrációs témában tartott sajtótájékoztatót, ahol megafonnal és mikrofonnal felszerelkezve egy terepjáróval megjelent Igor Matovic korábbi miniszterelnök is.

Az Új Szó című lap számolt be róla a szlovák média alapján, hogy az akció tettlegességig fajult. Igor Matovic ex-miniszterelnök, a jobbközép OLaNO párt elnöke bekiabálással zavarta meg a SMER sajtótájékoztatóját. A választóknak címezve azt kiabálta:

Mi nem adunk el titeket a maffiának.

A beszámolók és videófelvételek szerint ezután a SMER jelöltje, Robert Kalinák korábbi belügyminiszter odament a terepjáróhoz, és először szóban vonta kérdőre Matovicot, majd fizikailag is megpróbált elégtételt venni rajta a sajtótájékoztató megzavarása miatt. A volt belügyminiszter megpróbálta kitépni az exkormányfő kezéből a mikrofont, miközben ő folytatta a beszédét.

A felvételek tanúsága szerint ezután Matovic mellkason rúgta Kalinákot – a Smer jelöltje, Richard Glück erre ököllel válaszolt. Az egész jelenetsort kamerák rögzítették:

A 2020-as választásokat még a jobbközép populista OLaNO nyerte, amely Igor Matovic vezetésével alakíthatott koalíciós kormányt. Az idei választások egyik fő esélyesének viszont a korábban több cíkluson át kormányzó SMER-t tartják.

A SMER által vezetett kormány miniszterelnöke, Robert Fico 2018-ban volt kénytelen lemondani, miután otthonában meggyilkolták Jan Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát. Kuciak halálakor is a szlovák politikai elit és a szervezett bűnözés összefonódásait vizsgálta. Az újságíró halála elhúzódó politikia válságot eredményezett az addig rendkívül stabilnak tartott Szlovákiában. Az egymást váltó kormányok igyekeztek felszámolni a szlovák igazságszolgáltatás és politika miaffiával való összefonódásait, és ennek keretében többek között nagyszabású reform vette kezdetét a rendőrségen belül. Az idén augusztusban végrehajtott látványos őrizetbe vételek is épp annak az elszámoltatási folyamatnak a részei, amelyeket a Matovic-kormány indított el a korrupcióellenes programja keretében. A szeptember végi előrehozott választás voltaképpen a 2018 óta tartó politikai válság legújabb állomása.

Kapcsolódó
Szlovákiai választások: miért rohanta le a rendőrség a titkosszolgálatokat?
A kampány hajrájában titkosszolgálati vezetőket, volt rendőrfőkapitányt is őrizetbe vettek, de Robert Ficóra, az egyik legesélyesebb párt jelöltjére is sötét árnyak vetülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik