A következő élő közvetítés része Izrael: nem akarunk háborút Gázával, de támadás alatt állunk

Halálos légicsapást mért Libanon déli részére Izrael

Dursun Aydemir / Anadolu / Getty Images
Dursun Aydemir / Anadolu / Getty Images

Legalább hárman meghaltak, többen pedig súlyosan megsebesültek egy izraeli támadásban Libanon déli részén pénteken helyi biztonsági források beszámolója szerint. A támadás tényét az izraeli hadsereg is megerősítette, írja az MTI.

A Szidón kikötővárostól délre, az izraeli határtól 55 kilométerre északra végrehajtott légicsapásban a Hezbollah síita milícia egyik tagja és két szíriai munkás vesztette életét.

A Hezbollahhoz tartozó al-Manar hírcsatorna izraeli vadászgépek és drónok szokatlan és kombinált támadásáról számolt be a dél-libanoni partvidékről.

Az izraeli hadsereg (IDF) megerősítette a légicsapás tényét, és közölte, hogy az a Hezbollah egyik légvédelmi állása ellen irányult, amely izraeli vadászgépeket veszélyeztetett.

Az IDF a nap folyamán jelentette, hogy hajnalban Libanon felől érkező több ellenséges repülő eszköz behatolását észleltek az izraeli légtérben. Az egyik drónt a partoknál elfogták, de a többi sem okozott kárt vagy sebesülést – közölték.

A pénteki dróntámadás elkövetőjeként a Hezbollah jelentkezett, egyúttal közölte, hogy az egy tüzérségi zászlóaljnak egy kibuc közelében létesített parancsnoksága ellen irányult.

Csütörtökön a szintén a síita milíciához közeli al-Majádín hírcsatorna azt jelentette, hogy az izraeli hadsereg Dél-Libanonban Ajta as-Saab településnél hajtott végre támadást.

Az Irán által támogatott Hezbollah a gázai háború októberi kirobbanása óta szinte napi rendszerességgel támad izraeli célpontokat. Válaszul pedig Izrael támadja légi és tüzérségi csapásokkal a milícia hadállásait, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata szerint egyébként nem telepíthetnének ilyen közel a határhoz. Az izraeli hadsereg ugyanakkor többször mért csapást libanoni célpontok ellen az ország belső, a határtól távol eső területein is.

Libanoni biztonsági források szerint az összecsapásoknak már csaknem ötszáz halottja van libanoni oldalon. A harcok nyomán a határ mentén fekvő izraeli és a libanoni települések infrastruktúrájában is súlyos károk keletkeztek, többeket pedig evakuáltak.

A 2006-os második libanoni háború óta a jelenlegi a legsúlyosabb konfliktus a Hezbollah és Izrael között.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik