Nagyvilág

Szlovák miniszterelnök-helyettes: Robert Fico már nincs életveszélyes állapotban

AFP
AFP

Szerencsére, amennyire én tudom, a műtét jól sikerült, és azt hiszem, túl fogja élni

– nyilatkozta a BBC-nek a szerda délután meglőtt Robert Ficóról a szlovák miniszterelnök helyettese, Tomás Taraba.

A kormányfő ellen a kabinet kihelyezett ülése után követett el lőfegyveres merényletet egy 71 éves férfi Nyitrabánya városában. Az elkövetőt, aki korábban biztonsági őrként is dolgozott, valamint tagja volt egy oroszbarát szélsőséges csoportnak, a helyszínen azonnal őrizetbe vette a rendőrség. A miniszterelnököt a támadás után a biztonsági szolgálat autóba ültette, és életveszélyes állapotban helikopterrel Besztercebányára szállították. Azért nem Pozsonyba, mert a hírek szerint az állapota nem bírta volna el a hosszú utat.

Taraba, aki környezetvédelmi miniszter is egyben, szerda este elmondta, hogy

Fico jelenleg nincs életveszélyes állapotban.

„Súlyosan megsérült: az egyik golyó a gyomrába fúródott, míg a másik egy ízületet ért. Azonnal kórházba szállították, majd megműtötték” – nyilatkozta a kormányfő állapotáról Taraba.

Korábban egy sajtótájékoztatón Robert Kalinak védelmi miniszter azt mondta, hogy Fico több mint három órán át volt a műtőben, és „az életéért küzd”.

A TA3 hírtelevízió – melynek korábban egy értesülését már cáfolta a szlovák kormány – beszámolója szerint a besztercebányai Roosevelt kórházban elvégzett beavatkozás három óra negyven percig tartott. A csatorna úgy tudja, Fico jelenleg mélyaltatásban van, és így is marad a következő órákban. A TA3 meg nem erősített információi szerint a kormányfő sok vért vesztett, egy golyó a mellkasában maradt, egy golyó a beleiben okozott sérülést, egy pedig az egyik végtagját sebesítette meg. Az orvosok mindent megtettek, most már Fico szervezetén múlhat, hogyan sikerül-e megküzdenie a sérüléseivel, állítja a TA3.

A Denník N információi szerint a miniszterelnök ébren van.

(Napunk / MTI / BBC / Új Szó)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik