A következő élő közvetítés része 19 éves katona a rafahi offenzíva első izraeli halálos áldozata

Erős üzenetet küldött Izraelnek az Európai Unió külügyi vezetője

Photo by Khames Alrefi / Middle East Images / Middle East Images via AFP
Photo by Khames Alrefi / Middle East Images / Middle East Images via AFP

Az Európai Unió felhívja Izraelt, hogy azonnal fejezze be a rafahi katonai műveletet – olvasható Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerdai közleményében. Az izraeli művelet az Unió álláspontja szerint

  • további zavart okoz a humanitárius segélyek elosztásában a Gázai övezetben,
  • további belső migrációhoz vezet,
  • növeli az éhínségnek való kitettséget
  • és emberi szenvedéshez vezet.

A közlemény rámutat: több mint egymillió civilnek személynek kellene menedéket találnia Rafahban és környékén, őket pedig arra szólították fel, hogy olyan területekre meneküljenek, amelyek az ENSZ szerint nem tekinthetők biztonságosnak.

Amellett, hogy az EU elismeri Izrael jogát az önvédelemhez, Izraelnek a nemzetközi humanitárius joggal összhangban kell cselekednie, és biztonságot kell nyújtania a civileknek – írták. Az Európai Unió egyúttal felszólította Izraelt: tartózkodjon attól, hogy tovább súlyosbítsa a Gázai övezetben már így is súlyos humanitárius helyzetet, és nyissa meg újra a rafahi átkelőhelyet.

Amennyiben Izrael folytatja katonai műveletét Rafahban, az elkerülhetetlenül komoly terhet jelentene az EU és Izrael kapcsolatára

– figyelmeztetett az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének hivatala.

A nemzetközi humanitárius jog értelmében Izraelnek lehetővé kell tennie és meg kell könnyítenie a polgári lakosság számára a humanitárius segélyek akadálytalan átjutását. A Nemzetközi Bíróság ezt a január 26-i és március 28-i végzéseiben világossá tette. E tekintetben az Európai Unió elítéli a Hamász által a Kerem Shalom átkelő ellen intézett támadást is, amely tovább akadályozta a humanitárius segélyek eljuttatását – részletezték.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik