Élő Nagyvilág

19 éves katona a rafahi offenzíva első izraeli halálos áldozata

Photo by Khames Alrefi / Middle East Images / Middle East Images via AFP
Photo by Khames Alrefi / Middle East Images / Middle East Images via AFP

A háborúról szóló, előző napi hírfolyamunk itt olvasható vissza.

Több fronton támad az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg (IDF) szerdán tovább harcolt délen, a Gázai övezetben, és északon, a libanoni határnál is a katonaság tájékoztatása szerint.

Az IDF bejelentette, hogy egységei tovább tevékenyednek a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalija menekülttáborban, s a légierő egy olyan fegyveres csoportot támadott, amely kedden rakétákat indított az övezet közelében fekvő izraeli Szderot irányába.

Az övezet déli, Egyiptomhoz közeli térségében is tovább folytak a harcok, ahol a hadsereg elmondása szerint megtámadták a Hamász iszlamista terrorszervezet kiképzőhelyét, s az összecsapásban életét vesztette számos palesztin fegyveres.

A Gázai övezet környékén és a libanoni, északi határnál fekvő izraeli településeken többször megszólaltak szerdán is a rakéta- vagy dróntámadásra figyelmeztető légvédelmi szirénák.

Az IDF jelentése szerint északról mintegy hatvan rakétát indítottak Izrael felé, melyek viszonylag csekély anyagi károkat okoztak. Délen a Szderotra lőtt rakéták többségét semlegesítette a Vaskupola légvédelmi rendszer, de egy lövedék becsapódott egy lakatlan épületbe.

Erős üzenetet küldött Izraelnek az Európai Unió külügyi vezetője

Az Európai Unió felhívja Izraelt, hogy azonnal fejezze be a rafahi katonai műveletet – olvasható Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerdai közleményében. Az izraeli művelet az Unió álláspontja szerint

  • további zavart okoz a humanitárius segélyek elosztásában a Gázai övezetben,
  • további belső migrációhoz vezet,
  • növeli az éhínségnek való kitettséget
  • és emberi szenvedéshez vezet.

A közlemény rámutat: több mint egymillió civilnek személynek kellene menedéket találnia Rafahban és környékén, őket pedig arra szólították fel, hogy olyan területekre meneküljenek, amelyek az ENSZ szerint nem tekinthetők biztonságosnak.

Amellett, hogy az EU elismeri Izrael jogát az önvédelemhez, Izraelnek a nemzetközi humanitárius joggal összhangban kell cselekednie, és biztonságot kell nyújtania a civileknek – írták. Az Európai Unió egyúttal felszólította Izraelt: tartózkodjon attól, hogy tovább súlyosbítsa a Gázai övezetben már így is súlyos humanitárius helyzetet, és nyissa meg újra a rafahi átkelőhelyet.

Amennyiben Izrael folytatja katonai műveletét Rafahban, az elkerülhetetlenül komoly terhet jelentene az EU és Izrael kapcsolatára

– figyelmeztetett az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének hivatala.

A nemzetközi humanitárius jog értelmében Izraelnek lehetővé kell tennie és meg kell könnyítenie a polgári lakosság számára a humanitárius segélyek akadálytalan átjutását. A Nemzetközi Bíróság ezt a január 26-i és március 28-i végzéseiben világossá tette. E tekintetben az Európai Unió elítéli a Hamász által a Kerem Shalom átkelő ellen intézett támadást is, amely tovább akadályozta a humanitárius segélyek eljuttatását – részletezték.

Megölte a Hezbollah libanoni terepparancsnokát az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg az éjjel megölte a Hezbollah egyik fontos parancsnokát Libanonban. A csapásról közzétett egy videófelvételt is. A közleményben azt állították, hogy megölték Husszein Ibrahím Mekkit, a Hezbollah terepparancsnokát, aki a háború kezdete óta több, izraeli civilek és izraeli területek elleni támadás tervezéséért és végrehajtásáért is felelős volt.

Az Al Jazeera jelentése szerint az iráni hátterű Al Mayadeen csatorna megerősítette a halálhírt.

Egy 19 éves őrmester a rafahi művelet első izraeli áldozata

Meghalt egy izraeli katona a Gázai övezet déli részén zajló harcok során kedden – közölte az izraeli hadsereg. A harcban áldozatul esett izraeli a tizenkilenc éves Ira Yair Gispan őrmester volt, aki a 7. páncélos dandár 75. zászlóaljában szolgált – közölték.

Ez az első izraeli haláleset a hadsereg rafahi offenzívája során, amivel immár 273-ra emelkedett az izraeli hadsereg vesztesége a Hamász elleni gázai szárazföldi offenzíva és a határ menti műveletek során.

Az izraeli hadsereg a múlt héten kezdett csapatokat küldeni a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városába, amit „precíz” műveletnek nevezett. A művelet széles körű tiltakozást váltott ki a városban tartózkodó mintegy másfél milló menekült miatt, akik nagyrészt az gázai hadjárat következtében, az izraeli hadsereg felszólítására menekültek ide az otthonaikat hátrahagyva. Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn például arról beszélt, hogy nem lát hihető izraeli tervet a Rafahban rekedt palesztin civilek megvédésére, Joe Biden amerikai elnök korábban pedig bejelentette, hogy elhalasztja az Izraelnek szánt bombaszállítmányt, amit szintén a rafahi művelettel kapcsolatos aggodalmaival indokolt.

(Times of Izrael / Reuters)

Terrorszervezetnek nevezte az ENSZ-t Izrael ENSZ-nagykövete

Terrorszervezetté vált az ENSZ Gilad Erdan, izraeli ENSZ-nagykövet szerint, legalábbis erről beszélt az izraeli Katonai Rádiónak. Mondanivalóját azzal a váddal támasztotta alá, hogy az ENSZ állítólag együttműködik a Hamásszal a Gázai övezetbe, és hivatkozott az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezte, az UNWRA állítólagos érintettségét taglaló dokumentumokra.

Mióta Izrael kivonult a Gázai övezetből, az ENSZ lényegében együttműködik a Hamásszal, sőt mi több, saját maga is terrorszervezetté vált

– fogalmazott az izraeli ENSZ-nagykövet.

Izrael 2005-ben vonult ki a Gázai övezetből, felszámolva huszonegy zsidó telepet, és előkészítve ezzel a Gázai övezet elszigetését, amely a mai napig fennáll többek között az élelmiszer, a víz és az elektromos áram bejuttatásának ellenőzésén keresztül. Nemzetközi emberi jogi szervezetek, az ENSZ és több jogtudós úgy érvel, hogy a Gázai övezet továbbra is Izrael katonai megszállása alatt áll, többek között azért, mert a hágai egyezmények 42. cikke és a nemzetközi jog precedense szerint egy terület mindaddig megszállva marad, amíg egy hadsereg bármikor képes visszaállítani a fizikai kontrollt a terület fölött.

Miután visszakérdeztek, az izraeli ENSZ-nagykövet annyival árnyalta a mondanivalóját, hogy az ENSZ „részben” terrorista szervezet, és arra hivatkozott, hogy a szervezet gyakran és gyorsan elítéli Izraelt minden „meg nem erősített” vád esetén, de nem reagál azokra a vádakra, melyek szerint a Hamász az ENSZ infrastruktúráját használja, és nem tesz lépéseket ennek megakadályozása érdekében. Az ENSZ-nagykövet felelevenítette az UNRWA munkatársaival kapcsolatos vádakat is, melyek szerint közülük állítólag többen részt vettek a Hamász terrorakciójában.

(via Times of Izrael)

Egymilliárd dolláros, Izraelnek szánt fegyvercsomagot vitt a Kongresszus elé az amerikai külügyminisztérium

Izraelnek szánt, egymilliárd dolláros fegyverszállítási segélycsomagot terjesztett az amerikai külügyminisztérium a Kongresszus elé – írja a The Guardian két amerikai forrásra hivatkozva. Az új fegyvercsomag harckocsilövedékeket, aknavetőket és páncélozott taktikai járműveket tartalmaz – árulta el az egyik illetékes a hírről beszmoló Reutersnek.

Emlékezetes: Joe Biden amerikai elnök a múlt héten közölte, hogy elhalasztja az Izraelnek szánt, bombákat tartalmazó szállítmányát, mert félő, hogy a Rafah ellen tervezett nagyszabású, ám erősen vitatott inváziójához használják fel azokat.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn arról beszélt a médiának, hogy az Egyesült Államok továbbra is nyújtja a huszonhat milliárd dolláros kiegészítő finanszírozási törvényben előírt, áprilisban elfogadott katonai segítséget Izraelnek, de a Fehér Ház a bombák szállítását szünetelteti. Sullivan az utóbbit az alábbiak szerint indokolta:

 Nem gondoljuk, hogy sűrűn lakott városokra kellene ledobni őket.

A nagyobb külföldi fegyverüzleteket az amerikai szenátus külügyi és a képviselőház külügyi bizottságának elnökei és rangidős tagjai vizsgálják felül.

Joe Biden mindeközben arra figyelmeztette Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy ne szállja meg Rafahot a civilek védelmének biztosítása nélkül.

Az elnök  számára Izrael támogatása a Hamász elleni hadjáratban egyre inkább politikai tehertételként jelentkezik, mivel az idén választások jönnek, és a háború támogatása nem mindenkinél talál jó fogadtatásra, különösen nem a Demokrata Párt fiatal szavazóinak körében.

Olvasói sztorik