A következő élő közvetítés része 19 éves katona a rafahi offenzíva első izraeli halálos áldozata

Egymilliárd dolláros, Izraelnek szánt fegyvercsomagot vitt a Kongresszus elé az amerikai külügyminisztérium

Photo by Khames Alrefi / Middle East Images / Middle East Images via AFP
Photo by Khames Alrefi / Middle East Images / Middle East Images via AFP

Izraelnek szánt, egymilliárd dolláros fegyverszállítási segélycsomagot terjesztett az amerikai külügyminisztérium a Kongresszus elé – írja a The Guardian két amerikai forrásra hivatkozva. Az új fegyvercsomag harckocsilövedékeket, aknavetőket és páncélozott taktikai járműveket tartalmaz – árulta el az egyik illetékes a hírről beszmoló Reutersnek.

Emlékezetes: Joe Biden amerikai elnök a múlt héten közölte, hogy elhalasztja az Izraelnek szánt, bombákat tartalmazó szállítmányát, mert félő, hogy a Rafah ellen tervezett nagyszabású, ám erősen vitatott inváziójához használják fel azokat.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn arról beszélt a médiának, hogy az Egyesült Államok továbbra is nyújtja a huszonhat milliárd dolláros kiegészítő finanszírozási törvényben előírt, áprilisban elfogadott katonai segítséget Izraelnek, de a Fehér Ház a bombák szállítását szünetelteti. Sullivan az utóbbit az alábbiak szerint indokolta:

 Nem gondoljuk, hogy sűrűn lakott városokra kellene ledobni őket.

A nagyobb külföldi fegyverüzleteket az amerikai szenátus külügyi és a képviselőház külügyi bizottságának elnökei és rangidős tagjai vizsgálják felül.

Joe Biden mindeközben arra figyelmeztette Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy ne szállja meg Rafahot a civilek védelmének biztosítása nélkül.

Az elnök  számára Izrael támogatása a Hamász elleni hadjáratban egyre inkább politikai tehertételként jelentkezik, mivel az idén választások jönnek, és a háború támogatása nem mindenkinél talál jó fogadtatásra, különösen nem a Demokrata Párt fiatal szavazóinak körében.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik