Élő Nagyvilág

Megszavazták, hogy az Egyesült Államok több mint 60 milliárd dollárral támogassa Ukrajnát

Washington, 2023. október 15. Az amerikai kongresszus washingtoni épülete, a Capitolium 2023. október 15-én. A republikánus képviselõk folytatják munkájukat, hogy megválaszthassák a képviselõház új elnökét leváltott párttársuk, Kevin McCarthy helyett. MTI/EPA/Branden Camp
Washington, 2023. október 15. Az amerikai kongresszus washingtoni épülete, a Capitolium 2023. október 15-én. A republikánus képviselõk folytatják munkájukat, hogy megválaszthassák a képviselõház új elnökét leváltott párttársuk, Kevin McCarthy helyett. MTI/EPA/Branden Camp

A háború legfontosabb pénteki eseményeit itt tudja elolvasni.

Megszavazták, hogy az Egyesült Államok több mint 60 milliárd dollárral támogassa Ukrajnát

Az amerikai Képviselőház megszavazta, hogy Ukrajna egy több mint 60 milliárd dolláros támogatást kapjon az Egyesült Államoktól:

ez átszámolva mintegy 22 ezer milliárd forintnyi segítség, többek közt fegyverek, vagy lőszer formájában. 

A javaslat napokon belül a szenátus elé kerülhet, de Joe Biden korábban már jelezte, hogy alá fogja írni.

Ez a támogatás kulcsfontosságú Ukrajna számára, erről Zelenszkij is többször beszélt már.

Orosz légitámadásban meghalt és megsebesült több civil Északkelet-Ukrajnában

Két ember meghalt, két másik pedig megsebesült egy orosz légitámadásban, amely szombaton érte az orosz határtól mintegy öt kilométerre fekvő, északkelet-ukrajnai Vovcsanszk várost – írja az MTI.

A Harkiv megyei ügyészség szerint közvetlen csapás ért egy kilencszintes lakóházat. Egy nő és egy férfi megsebesült, mindketten 61 évesek. Más városrészekben meghalt egy 50, illetve egy 84 éves férfi. Oroszország legalább hét rakétával támadta Ukrajnát az éjszaka, ezek közül kettőt az ukrán légvédelem lelőtt – közölte az ukrán légierő.

 Moszkva szerint ötven ukrán drónt lelőttek

Ukrajna nyolc orosz régiót támadott pilóta nélküli repülőgépekkel szombatra virradóan, az orosz légvédelem ötven drónt lelőtt, a célpontok nyilvánvalóan energetikai létesítmények voltak – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz légvédelem huszonhat drónt az ukrán határ közelében fekvő Belgorodi terület felett lőtt le. Két ember – egy törött lábú nő és egy férfi – meghalt egy rakétacsapásban, amely tüzet okozott a házukban – közölte a közösségi médiában Vjacseszlav Gladkov, a terület kormányzója.

A közigazgatási vezető később hozzátette, hogy egy aknatámadásban megsebesült várandós nő is meghalt a magzatjával együtt egy kórházban, Sebekino járásban. A Novaja Tavolzsanka falu elleni aknatámadásban másik három ember is megsebesült. Az orosz védelmi tárca közlése szerint szombat délután további három drónt lőtt le az orosz légvédelem a Belgorodi terület felett

Az utóbbi hónapokban orosz kőolaj-finomítók és terminálok váltak az ukrán dróntámadások elsődleges célpontjaivá a több mint két éve tartó háborúban. Ukrajna az év eleje óta célzottan támadja az orosz olajfinomítókat, ezzel próbálja csökkenteni Moszkva energiabevételeit és a hadseregre fordítható forrásait, de a hadiipart szolgáló létesítményeket is intenzívebben támadja.

(MTI)

Drón- és robotfejlesztő központot hoz létre az orosz védelmi minisztérium

Drón- és robotfejlesztő, valamint -gyártó központot hoz létre az orosz védelmi minisztérium – közölte a tárca vezetője szombaton.

Szergej Sojgu a moszkvai katonai körzet drónok tesztelésére is használt lőterét ellenőrizte.

Az ukrajnai konfliktusban eddig több ezer pilóta nélküli légi járművet vetettek be a felek az ellenséges erők követésére, a tüzérség irányítására és a célpontok bombázására.

Ukrán dróntámadásban kigyulladt egy orosz üzemanyagraktár

Ukrán dróntámadásban kigyulladt egy orosz üzemanyagraktár – közölte az Oroszország nyugati részén fekvő Szmolenszk régió kormányzója szombaton. Vaszilij Anohin közölte: a régió központja ellen indított támadást visszaverték.

A terület kormányzója a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson tudatta, hogy a drón helyi idő szerint hajnali két órakor Kerdem térségében egy ipari létesítményt támadott.

A légvédelmi erők megsemmisítették a drónt. A lezuhanó törmelék eltalált egy üzemanyagot tartalmazó tartályt, amely ennek következtében felgyulladt

– közölte a kormányzó.

Ukrajna az év eleje óta fokozta a világ második legnagyobb olajexportőrének számító Oroszország olajfinomítói elleni támadásait, hogy ezzel próbálja csökkenteni Moszkva energiabevételeit és a hadseregre fordítható forrásait.

Zelenszkij megtiltotta kaszinózást az ukrán katonáknak

Ukrajna elnöke aláírta azt a rendeletet, amely hatályba lépteti az Ukrajna Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanácsának 2024. április 20-án elfogadott, az online kaszinók működéséről szóló határozatát – írja a Meduza.

A rendelet különösen arra utasítja a katonai parancsnokságot, hogy tiltsa meg a katonai személyzet számára a szerencsejáték-létesítményekbe és az online szerencsejátékokba való belépést a hadiállapot teljes időtartamára. Emellett korlátozásokat vezetnek be az online kaszinók hirdetésére és az illegális oldalak blokkolására vonatkozóan.

Három halott, 24 sebesült – befejezték a mentőakciót Dnyiproban az orosz rakétatámadás után

Az Állami Sürgősségi Szolgálat közölte, hogy április 20-án befejeződtek a kutatási és mentési műveletek a Dnyipro elleni orosz rakétatámadás helyszínein – írja a Kyiv Independent.

A hírek szerint a támadásban három ember — köztük két nő és egy férfi – meghalt, és 24-en megsebesültek.

Az orosz csapatok április 19-én délelőtt csapást mértek Dnyipro belvárosára, részben lerombolva egy ötemeletes épületet, és megrongálva a vasútállomást – jelentették a hatóságok. A mentőegységek 12 embert mentettek ki a jelentés szerint.

Házakat és az infrastruktúrát is sújtottak a Szinelnyikove kerületben és a Dnyipropetrovszk megyei Krivij Rih városában. Összesen nyolc ember, köztük egy nyolcéves fiú és egy 14 éves lány vesztette életét, 34-en pedig megsebesültek a térséget ért orosz támadásokban április 19-én – jelentette az Állami Sürgősségi Szolgálat.

ORFK: Pénteken több mint tizenegyezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra

Az ukrán-magyar határszakaszon 6195-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5102-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 37 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.

Ukrajnában meghalt az Izvesztyija orosz lap haditudósítója

Dróntámadásban meghalt az Izvesztyija című orosz napilap haditudósítója a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja közelében – közölte a napilap pénteken.

A lap azt írta: Szemjon Eremin a 25 hónapja tartó háború során számos heves csatából küldött jelentést Ukrajna keleti régióiból, köztük Mariupolból, amelyet 2022-ben közel három hónapon át ostromoltak az orosz csapatok.

Olvasói sztorik