Élő Nagyvilág

Mégsem rekedtek meg a tűzszüneti tárgyalások Izrael és a Hamász között

Yasser Qudaih / ANADOLU / Anadolu via AFP
Yasser Qudaih / ANADOLU / Anadolu via AFP

Izrael gázai hadjáratának legfontosabb keddi eseményeit itt lehet visszaolvasni.

Szankciók a Hamász támogatásáért Amerikában és az Egyesült Királyságban

A terrorcselekményekkel is vádolt Hamász palesztin iszlamista szervezetet támogató más szervezeteket és vezetőiket sújtotta büntetőintézkedésekkel szerdán az Egyesült Államok, összehangoltan az Egyesült Királysággal, jelentette be az amerikai külügy- és pénzügyminisztérium.

A washingtoni pénzügyi adminisztráció külföldi vagyonok ellenőrzéséért felelő részlege (Office of Foreign Assets Control) két magánszemélyt és három hozzájuk köthető szervezetet vont szankció alá, amiért kulcsszerepet játszanak a Hamász anyagi támogatásában, illetve a források felkutatásában.

Az egyik ilyen szervezet a Gaza Now internetes vállalkozás, amelyhez több kampány köthető a Hamász támogatására 2023. október 7-e, az Izrael elleni elkövetett terrortámadás óta. A vállalkozás alapítója és igazgatója, Musztafa Ajas magánszemélyként kerül szankció alá, amelynek értelmében amerikai fennhatóság alatt őrzött minden vagyonát zárolják.

Hasonló büntetőintézkedést hozott az amerikai és a brit kormány Aozma Szultana magányszeméllyel szemben, aki igazgatója a két további szankció alá vont szervezetnek az Al-Qureshi Executivesnak és az Aakhirah Limitednek.

Az amerikai közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy amerikai-brit koordinációval az elmúlt négy hónapban már három hasonló szankciós intézkedést hoztak a Hamász anyagi támogatóival szemben.

(MTI)

Három fronton harcol jelenleg az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg (IDF) három fronton harcol szerdán, a gázai háború százhetvenharmadik napján: a Gázai övezetben, Ciszjordániában és a libanoni, északi határnál.

Az IDF szóvivőjének jelentése szerint tovább folytatódnak a harcok az övezet északi részén, a Gáza városban fekvő Sifa kórház területén. „A katonák hadviselés közben elkerülik a civilek, a betegek, az orvoscsoportok és az egészségügyi felszerelések megkárosítását” – hangsúlyozta a szóvivő. „Megöltek több tucat iszlamista fegyverest az elmúlt napon, és a kórház területén felszámoltak terrorista infrastruktúrát és fegyverarzenált. Mostanáig a terrorszervezetekhez tartozók százait tartóztatták le” – tette hozzá.

A szóvivő a Hán-Junisz környékén, az övezet déli részén, az Al-Amal Kórház környékén, és a város Al-Karara negyedében zajló csatákról is tájékoztatott. „Az elmúlt napon terroristákat semmisítettek meg a levegőből, és sok fegyvert találtak ebben a térségben is, köztük rakétakilövőket, gépfegyvereket és gránátokat” – mondta.

Izrael arcfelismerő technológiákat működtet a Gázai övezetben. Ez egy költséges, kísérleti terv a tömeges megfigyelés végrehajtására, amely magában foglalja a palesztinok arcvonásainak tudtuk és jóváhagyásuk nélküli összegyűjtését és katalogizálását. A titkosszolgálati tisztviselők szerint kezdetben az izraeli túszok felkutatására használták a technológiát, amelyre a szárazföldi hadműveletek megindítása óta egyre inkább támaszkodnak az övezetben tartózkodó terroristák felkutatására. Ugyanakkor elismerték, hogy a rendszer olykor ártatlan gázaiakat is azonosított körözött Hamász-harcosként.

A Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium szerint hetvenhatan haltak meg és százketten sebesültek meg az elmúlt napon az övezetben, a háború kitörése óta összesen 32 490-en vesztették életüket és 74 889-en megsérültek. Izrael szerint ezek az adatok ellenőrizetlenek, nem tesznek különbséget civilek és fegyveresek között, és felsorolják az összes halálos áldozatot, akár Izrael okozta a halálukat, akár nem. Köztük vannak például azon robbanások áldozatai is, amelyekről feltételezhető, hogy a több száz hibás vagy célpontot tévesztett rakéta vagy más, iszlamista fegyveresek okozta tűz miatt következtek be.

Az IDF szóvivője bejelentette, hogy kedd este három iszlamista terroristát öltek meg a terrorelhárítók a ciszjordániai Dzseninben. Egyikükkel mesterlövész végzett, miután pokolgépet dobott az izraeli biztonságiakra, a két másik fegyveres terroristát pedig a levegőből öltek meg. Emellett megsemmisítettek egy járművet, amelyben bevetésre kész robbanószerkezetek voltak. Ciszjordániában letartóztattak tíz, terrortevékenységért körözött palesztint is. A háború kezdete óta mintegy 3600 embert fogtak el Ciszjordániában, közülük mintegy 1600-an a Hamászhoz tartoznak.

Szerda reggel mintegy negyven rakétát lőttek ki Izrael északi határvidékére, ezek indítását a libanoni Hezbollah síita milícia vállalta magára. Tíz rakéta Kirjat Smóna városban csapódott be, ahol egy még működő üzemben életét vesztette egy 38 éves dolgozó. Az IDF elrendelte a járműforgalom leállítását a határhoz közeli utakon.

(MTI)

Ezt mondta a Hamász-vezér a gázai tűzszünetre felhívó ENSZ-határozatról

A Hamász legfőbb politikai vezetője, Iszmail Haníje szerint a gázai tűzszünetre felszólító ENSZ-határozat azt mutatja, hogy Izrael „példátlan mértékben elszigetelődött politikailag”, és „elveszítette politikai fedezetét” a Biztonsági Tanácsban – idézi az AP hírügynökséget a Guardian című brit lap.

A Hamász vezetője erről Iránban beszélt a szervezet legfontosabb szövetségesének számító síita állam képviselőivel folytatott megbeszéléseit követő sajtótájékoztatón.

Erőteljes izraeli támadás érte a Gázai övezetet, hatvanhat halott

Erőteljes izraeli támadás érte a Gázai övezet déli részét szerdára virradóra éjszaka, annak ellenére, hogy az ENSZ Biztonsági Tanács a minap határozatban követelt azonnali tűzszünetet a palesztinok lakta területen, amelyet a háború mellett éhínség is sújt.

Az Agence France-Presse (AFP) hírügynökség jelentése szerint tűzgömb világította meg az éjszakai égboltot a déli Rafah városában, amely az utolsó megmaradt városi központ Gázában, amelyet nem támadtak meg az izraeli szárazföldi erők. Mintegy 1,5 millió ember zsúfolódott össze a területen, sokan az egyiptomi határ felé menekültek délre.

Az AFP szerint robbanások hangját hallották és füstöt láttak felszállni Gázavárosában is, ahol az izraeli csapatok már több mint egy hete támadják a város legnagyobb kórházát.

Az izraeli erők két kórházat is körülzártak Hán Júniszban, ahol az egészségügyi minisztérium szerint tizenkét ember, köztük több gyermek meghalt, miután az izraeli erők lecsaptak egy palesztin deportáltaknak menedéket adó táborra.

A Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerda hajnali közlése szerint hatvanhat ember halt meg az éjszaka. Köztük hárman Rafahban és a környékén végrehajtott izraeli légicsapásokban.

Az AFP szerint a Palesztin Vörös Félhold arra figyelmeztetett, hogy több ezren rekedtek a Hán Júnisz-i Nasszer kórházban, és „az életük veszélyben van”.

A Hezbollah rakétákat lőtt ki Izraelre, miután Izrael kedden hét embert ölt meg Libanonban

A libanoni Hezbollah közölte, hogy szerdán kora reggel több tucat rakétát lőtt ki az izraeli Kirjat Smóna városára, amely a határ mentén helyezkedik el. Ezt válaszcsapásnak tekintik a halálos kimenetelű keddi, izraeli csapásokra, amelyek a dél-libanoni Hebbarijeh falut érték.

Izrael és a libanoni Hezbollah egyaránt átlő a határon, mióta a Gázai övezetben kitört a háború tavaly októberben. A konfliktusban álló felek korábban kölcsönösen kijelentették, nem akarnak totális háborút, és nyitottak a diplomáciai megoldásra, de a héten a határon átnyúló támadások némi szünet után újra felerősödtek.

A libanoni Hebbarijehre mért izraeli csapásokban legalább hét ember meghalt – közölte két libanoni biztonsági forrás a Reuters hírügynökséggel.

Izrael részéről nem érkezett reakció a Hezbollah szerdán bejelentett csapásaira, és nem közöltek részleteket az esetleges áldozatokról vagy károkról sem.

Katar: a gázai tűzszüneti tárgyalások folyamatban vannak, de nincs határidő a megállapodásra

A katari külügyminisztérium közölte, hogy Dohában tárgyalások folynak az Izrael és a Hamász közötti tűzszüneti megállapodásról.

Majed al-Ansari külügyminisztériumi szóvivő szerint a megállapodásra tett törekvés önmagában üdvözlendő, de pontos határideje nincs a megállapodásnak. Tagadta azt is, hogy bárki visszalépett volna a katari közvetítéssel folytatott tárgyalásoktól, annak ellenére, hogy a Reuters korábban arról írt, hogy az izraeli delegáció elhagyta Dohát, miután a tárgyalások „zsákutcába jutottak”.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfőn elfogadott tűzszüneti határozatával kapcsolatban al-Ansari azt mondta, hogy Katar „üdvözli ezt a lépést, ahogy minden olyan nemzetközi diplomáciai kezdeményezést üdvözöl, legyen az regionális vagy nemzetközi, amely ennek a szörnyű konfliktusnak a lezárását szolgálja”.

(al-Dzsazíra)

Olvasói sztorik