Nagyvilág

Folyóba omlott a világ harmadik leghosszabb gerendahídja Baltimore-ban

ROBERTO SCHMIDT / AFP
ROBERTO SCHMIDT / AFP

A folyóba omlott egy híd a marylandi Baltimore-ban helyi idő szerint hajnali fél kettőkor, miután nekiütközött egy konténerszállító hajó – számolt be számos hírforrás mellett a BBC News, amely élő hírfolyamban követi az eseményeket.

Kevin Cartwright parancsnok, a Baltimore-i tűzoltóság kommunikációs igazgatója kedden hajnalban a Reuters szerint közölte, hogy akár húsz ember is lehet a folyóban, valamint számos jármű, és valószínűleg egy nyerges vontató vagy egy nyerges vontató méretének megfelelő jámű is a folyóba zuhant. A baltimore-i városi rendőrség szintén lehetségesnek tartotta, hogy munkások vannak a vízben. A baltimore-i kikötőnél a víz hőmérséklete a mérőbólyák szerint jelenleg 9 Celsius-fok, így hipotermia léphet fel a vízben tartózkodók esetében.

James Wallace, az Baltimore-i tűzoltóság főparancsnoka később tudatta, hogy két embert mentettek ki a vízből.

Az egyik személy visszautasította az ellátást és a szállítást, ez a személy lényegében sértetlen. Van azonban egy másik személy, akit egy helyi baleseti központba szállítottak, ő nagyon súlyos állapotban van

– fogalmazott a főparancsnok.

A mentés továbbra is folyamatban van.

A Synergy Marine Group hajózási társaság szintén megerősítette a baleset tényét, eszerint a szingapúri zászló alatt közlekedő, Dali nevű konténerhajó ütközött a híd egyik pillérének.

Bár az incidens pontos okát még nem sikerült megállapítani, a Dali már mozgósította a minősített egyéni baleset-elhárító szolgálatát – olvasható a közleményben. Mint írták, a legénység minden tagját  megtalálták – a fedélzeten tartózkodó két hajóvezetővel együtt. Ami a hajó személyzetét illeti, sérülésről nem érkezett jelentés.

Wes Moore demokrata kormányzó bejelentette: szükségállapotot hirdetett Maryland államban a hídomlás miatt, és köszönetét fejezte ki a mentésben résztvevőknek.

A baleset kapcsán a Fehér Ház is közleményt adott ki, ebben azt írták, hogy „szorosan figyelemmel kísérik” a baltimore-i híd összeomlása után kialakult helyzetet.

A Francis Scott Key híd, más néven Outer Harbour Crossing vagy egyszerűen csak Key Bridge volt a mai napig a harmadik leghosszabb gerendahíd a világon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik