Élő Nagyvilág

Bekérették a varsói orosz nagykövetet, de hiába

ANDRZEJ IWANCZUK / NurPhoto / NurPhoto via AFP
ANDRZEJ IWANCZUK / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az előző nap eseményeiről itt olvashatnak. 

Bekérették a varsói orosz nagykövetet, de nem ment el

Bekérették hétfőn a varsói külügyminisztériumba Szergej Andrejevet, Oroszország nagykövetét az orosz cirkálórakéta előző napi légtérsértése miatt, a misszióvezető azonban nem érkezett meg a találkozóra – közölte sajtóértekezletén Pawel Wronski, a lengyel külügyi tárca szóvivője.

Varsó azt követően kérette be Andrejevet, hogy vasárnapra virradóan a nyugat-ukrajnai Lviv régiót ért rakéta- és dróntámadás közben az egyik cirkálórakéta megsértette a lengyel légteret.

Miután a bekéretett nagykövet nem érkezett meg a varsói külügyminisztérium székházába, az incidensre magyarázatot követelő diplomáciai jegyzéket más úton továbbítják a moszkvai külügyi tárcának – mondta el Wronski.

Rámutatott: a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény világosan megszabja a nagykövetek kötelességeit a befogadó országban.

Azon gondolkodunk, a nagykövet úr teljesíti-e a moszkvai külügyminisztérium utasításait, és képes-e megfelelő módon képviselni az Oroszországi Föderáció érdekeit Varsóban

– fogalmazott a szóvivő.

A légtérsértés miatt vasárnap készültségbe helyezték a lengyel légierőt. A rakéta 39 másodpercig volt a lengyel légtérben, amelybe mintegy 1-2 kilométer mélységben hatolt be.

Az eseményről Varsó tájékoztatta szövetségeseit. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter hétfő reggel újságíróknak elmondta: Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával is beszélni fog a történtekről.

Andrzej Szejna külügyminiszter-helyettes vasárnap a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban felidézte: az ukrajnai háború kitörése óta immár harmadszor hatolt be orosz rakéta a lengyel légtérbe.

Kritikus sérüléseket szenvedett egy orosz partraszálló hajó

A Krímben történt legutóbbi ukrán rakétatámadás során kritikus sérüléseket szenvedett az egyik orosz partraszálló hajó – közölte hétfőn az ukrán hadsereg hírszerzése (HUR). A közlemény szerint Jamal nevű hajó fedélzetén egy lyuk keletkezett, emiatt a vízi jármű oldalra dőlt.

Az elmúlt hónapokban Ukrajna fokozta a Krímben állomásozó orosz flotta elleni támadásokat, jegyzi meg a Kyiv Independent, hozzátéve, hogy a HUR tájékoztatása szerint a mostani támadás az orosz fekete-tengeri flotta 13. hajójavító üzemét célozta meg a megszállt Szimferopolban, ahol a hajó éppen javításon esett át.

Az akció során az ukránok két, Ropuha-osztályú hajót találtak el, a Jamal mellett az Azovot is. A 98 fős, illetve 87 fős legénységgel rendelkező partraszálló hajók aktív résztvevői a flotta gyakorlatainak és képzéseinek.

Az ukrán hadserek szerint a támadás érintette a fekete-tengeri flotta infrastruktúráját és egy orosz katonai kommunikációs központot is, de a további károk még felmérés alatt állnak.

Lassan 1 millió lesz az EU által Ukrajnának adományozott lőszerek száma

Az Európai Unió Oroszország 2022 februárjában megkezdett inváziója óta 31 milliárd értékben szállított katonai felszerelést Ukrajnának – írja Josep Borrell blogbejegyzése alapján a Guardian.

Az Európai Unió külügyi vezetője azt írta, hogy az EU idén nyárig 60 ezer ukrán katonát képezett ki és év végéig több mint 1 millió darabra nő a Kijevnek adományozott tüzérségi lőszerek száma.

Több mint 11 ezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 6385-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4621-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 48 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.

Zelenszkij: Putyin az emberi élet ellensége

Ismét az ukrán légvédelem erősítését nevezte a legfontosabb feladatnak az orosz drónok, rakéták és siklóbombák ellen vasárnap esti videobeszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az orosz hadsereg múlt hétfő óta csaknem 190 különböző típusú rakétát, mintegy 140 önmegsemmisítő (kamikaze) drónt, valamint 700 irányított légibombát vetett be különböző célpontok ellen – mondta az ukrán elnök.

A legújabb orosz légitámadások nyomán a kelet-ukrajnai Harkiv városában és környékén megszűnt az áramszolgáltatás és a távfűtés. A területen csaknem 200 ezer ember maradt áram nélkül – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy áramkimaradásokat jelentettek a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosból is.

Zelenszkij „az emberi élet ellenségének” minősítette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akinek nincs joga győzni a háborúban.

Meg kell őt fosztani attól a lehetőségtől, hogy mások életét tönkretegye, csak ezáltal lehet Ukrajna és az egész világ biztonságát szavatolni –

vélekedett az ukrán elnök.

(MTI)

Olvasói sztorik