Nagyvilág europoli

A kínai rendőrök európai jelenlétéről fog vitázni az EP

Április 10-én  „Kínai rendőri tevékenység Európában” címmel tartanak vitát az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén – írja a Népszava egy, a birtokába került levél alapján.

A cikk szerint a téma napirendre tűzését a az Újítsuk meg Európát! nevű, a Momentum képviselőit is maguk között tudó liberális frakció kezdeményezte, mert rendkívül aggasztónak tartja, hogy egy friss megállapodás alapján kínai rendőrök hamarosan együtt járőrözhetnek magyar kollégáikkal Magyarországon.

A levélben arra is emlékeztetnek, hogy Kínának hasonló megállapodása van a tagjelölt Szerbiával is és hogy 2022-ben kiderült, Kína mintegy 30 illegális rendőrörsöt működtet az Európai Unió 14 országában, ebből kettőt Magyarországon.

A Népszava által idézet levél szerint „ezeket a rendőrőrsöket és „a kínai rendőrség jelenlétét (Kína) arra használja, hogy megfenyegesse és elhallgattassa a másként gondolkodókat. A titkos és törvénytelen rendőri műveletek sértik a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető jogokat, és óriási veszélyt jelentenek az Európai Unió és tagállamai biztonságára. Ezért az Európai Bizottság, valamint a kormányközi EU Tanács azonnali fellépését igénylik”.

Pintér Sándor belügyminiszter február közepén állapodott meg arról kínai kollégájával, hogy „a két ország rendőrei a jövőben közösen láthatnak el járőrszolgálatot, ezzel is segítve a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet.” A Belügyminisztérium a két ország idegenforgalmi területei biztonságának javításával indokolta a döntést, a turisztikai csúcsidőszakokban, és általában a nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával. A kínai rendőrök beengedése azonban nemzetbiztonsági és szövetségen belüli kockázatokat is felvetnek:

Kapcsolódó
Szuverenitási kérdéseket is felvet a kínai rendőrök beengedése Magyarországra
Hol van ebben a magyar érdek? – vetődik fel a jogos kérdés a kínai rendvédelmi szervek Magyarországra engedésével kapcsolatban.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik