Élő Nagyvilág

A gázai határról szólított fel tűzszünetre és a túszok szabadon engedésére az ENSZ-főtitkár

Faiz Abu Rmeleh / AFP
Imádkozó asszonyok az Al-Aqsa mecsetnél Jeruzsálemben 2024. március 22-én
Faiz Abu Rmeleh / AFP
Imádkozó asszonyok az Al-Aqsa mecsetnél Jeruzsálemben 2024. március 22-én

A tegnap főbb hírei Gázából:

  • Az izraeli hadsereg szerint több száz „terroristát” fogtak el a gázai kórházban
  • Az amerikai külügyminiszter Netanjahuval egyezkedik a Rafah elleni tervezett izraeli szárazföldi támadás kiváltásáról
  • Megvétózták az ENSZ Biztonsági Tanácsában az azonnali gázai tűzszünetet követelő amerikai állásfoglalást
  • Netanjahu azt mondja, ha kell az USA nélkül vonulnak be Rafahba
  • Átlépte a 32 ezret a halálos áldozatok száma Gázában.

Guterres az azonnali tűzszünet mellett a túszok szabadon engedéséről is beszélt

„A világ nagy részének véleményét visszhangozom, amely eleget látott, és amelynek elege van” – fogalmazott az egyiptomi-gázai határ egyiptomi oldalán a rafahi átkelőhöz látogató António Guterres ENSZ-főtitkár, hozzáfűzve: „Gázában a palesztinok véget nem érő rémálomba süllyedtek.”

A főtitkár ismételten tűzszünetet szorgalmazott, és sajnálkozását fejezte ki „a lerombolt házak, eltűnt családok és a lakosságot fenyegető éhínség” miatt.

„Semmi sem igazolja a Hamász Izrael ellen intézett október 7-i rettenetes támadásait. De semmi sem igazolja a palesztin nép által elszenvedett kollektív büntetést sem” – jelentette ki. „Most vagy soha, itt az ideje egy azonnali humanitárius tűzszünetnek!” – szögezte le. Felszólította Izraelt: határozottan kötelezze el magát amellett, hogy megkönnyíti a humanitárius segély bejutását a Gázai övezetbe.

A ramadán (moszlim böjti hónap) könyörülete jegyében itt az ideje valamennyi izraeli túsz azonnali szabadon engedésének is

– tette hozzá.

A látogatás előtti napon az ENSZ Biztonsági Tanácsa Oroszország és Kína vétója miatt nem tudta elfogadni az Egyesült Államok által benyújtott, a Gázai övezetben tűzszünetet szorgalmazó határozattervezetet. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Brüsszelben azt mondta, hogy a gázai lakosságot éhínség fenyegeti. Hozzátette: a humanitárius segélyszállítmányok teljes körű, gyors, biztonságos és akadálytalan eljuttatásának biztosítására van szükség mind szárazföldön, mind a légi és a tengeri folyosókon.

„Csupán” egy kép

Said Khatib / AFP

A Gázai övezet déli részén fekvő Khan Yunis európai kórház hullaházában vár 2024. március 23-án egy sérült palesztin nő, aki gyermekeit és édesanyját veszítette el egy izraeli bombatámadásban, az Izrael és a palesztin területen zajló konfliktus közepette. a Hamász militáns csoport.

Antonio Guterres ma a gázai határra látogatott

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szombaton Egyiptom gázai határára látogat, hogy tovább lobbizzon a tűzszünetért az Izrael és a Hamász közötti több mint öt hónapja tartó háborúban.

Guterres felkeresi az egyiptomi Sínai-félsziget északi részén fekvő Al Arish-t, ahová a Gázának szánt nemzetközi segélyek nagy részét szállítják, valamint a rafahi átkelő egyiptomi oldalát, a segélyek egyik belépési pontját, és várhatóan ellátogat egy al-arishi kórházba, majd Rafahban találkozik az ENSZ humanitárius munkatársaival.

Khaled Desouki / AFP

Mindeközben Izrael azzal fenyegetőzik, hogy a nemzetközi tiltakozások dacára nagy erejű katonai műveletet indít a gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában, közvetlenül az egyiptomi határ túloldalán.

Gáza 2,3 millió lakosának többsége Rafah környékén húzódik meg, élethelyzetük drámaian romlik, a humanitárius szervezetek adatai szerint a szükséges segélymennyiségnek mindössze egyötöde érkezik.

Egy segélyszervezet szerint Gáza északi része az éhínség küszöbén áll.

Khaled Desouki / AFP

(Reuters)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik