Nagyvilág

Lengyelországba vezetett Sulyok Tamás első külföldi útja köztársasági elnökként

Dominika Zarzycka / NurPhoto / AFP
Dominika Zarzycka / NurPhoto / AFP

Lengyelországba vezetett Sulyok Tamás első külföldi útja köztársasági elnökként, a lengyel-magyar barátság napja (március 23.) alkalmából. A magyar államfő pénteken Andrzej Duda elnökkel tartott közös sajtótájékoztatót a dél-lengyelországi Ószandecen (Stary Sacz), ahol elmondta: „kiemelten fontos a párbeszéd fenntartása és elmélyítése Lengyelország és Magyarország között”.

Sulyok elmondta, lengyel-magyar barátság több mint ezer évre tekint vissza, mélyen gyökerezik a magyar társadalomban.

A magyar elnök közölte: a megbeszélésen szó esett egyebek mellett a Három Tenger Kezdeményezésről, a haderőfejlesztés fontosságáról, a kisebbségekről és az országok közti kereskedelmi kapcsolatokról is.

Omar Marques / ANADOLU / AFP

Sulyok Tamás közölte: a két országnak több közös érdeke van a külpolitikában is. Magyarország büszke arra, hogy honvédelmi kiadásai elérik a GDP-je két százalékát, és a haderő fejlesztése számára is fontos, ahogy Lengyelországnak is. Andrzej Duda lengyel elnök szerint Lengyelország és Magyarország élenjárók a NATO-ban a védelmi kiadásokat illetően.

Sulyok elmondta azt is: Lengyelország 2023-ban Magyarország harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere volt. Emellett szerinte a nemzeti kisebbségek is összekötik a két országot, és miután például Kaposváron él lengyel kisebbségi közösség, ezért meghívja Andrzej Duda elnököt jövőre Kaposvárra megünnepelni a lengyel-magyar barátság napját.

Sulyok Tamás szombaton Szent Hedvig sírjánál helyezi el az emlékezés koszorúját a waweli székesegyházban.

Kapcsolódó
Nem találják a nyomát, hogy az államfő rokona lett volna a híres kisgazda, Sulyok Dezső
Nem tudni, az államfő miért állítja, hogy távoli rokona az egykori kisgazda politikus.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik